Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Ekonomika

Slováci budú mať bohatšie Vianoce ako ľudia v Afrike

Foto: TASR/Štefan Puškáš

Naopak, krajiny ako Rusko, Ukrajina, Indonézia a Etiópia, kde sú platy špecialistov nižšie ako na Slovensku, budú mať chudobnejšie Vianoce.

Bratislava 23. decembra (TASR) - Hodnoty darčekov, ktoré si tento rok ľudia nájdu pod vianočným stromčekom, sú do veľkej miery ovplyvnené výškou ich platu, ale aj cenami v obchodoch. Napriek tomu, že kúpna sila na Slovensku sa stále nevyrovná západnej Európe, v porovnaní s regiónmi Afriky či východnej Európy budú mať Slováci bohatšie Vianoce.

Ukázalo to najnovšie celosvetové porovnanie platov špecialistov za rok 2013 vo vybraných krajinách sveta v rámci projektu Môjplat.sk, ktorý na Slovensku koordinuje Stredoeurópsky inštitút pre výskum práce (CELSI).

Celosvetové porovnanie platov ukázalo, že oproti krajinám západnej Európy sú v SR oveľa nižšie. V Nemecku tak špecialisti s vysokoškolským vzdelaním zarobia niekoľkokrát viac ako ich slovenskí kolegovia. Mediánová hodinová mzda slovenských špecialistov s vysokoškolským vzdelaním totiž podľa údajov Môjplat.sk predstavuje za tento rok 5,43 eura na hodinu v hrubom vyjadrení.

Pre medzinárodné porovnanie platov v sledovaných kategóriách využíva Môjplat.sk prepočet platov na paritu kúpnej sily vyjadrenú v amerických dolároch podľa Medzinárodného menového fondu (MMF). Parita kúpnej sily vyjadruje hodnotu tovarov a služieb, ktoré si za daný plat v SR ľudia kúpia v prepočte na doláre. Slovenskí špecialisti si tak po prepočte za medián hodinovej mzdy nakúpia tovary zodpovedajúce kúpnej sile 9,98 dolára v USA (7,31 eura).

Táto hodnota je približne dvaapolkrát nižšia v porovnaní s platmi špecialistov v Nemecku, kde medián hodinovej mzdy v parite kúpnej sily predstavuje 25,63 USD. "Vianoce v týchto krajinách by tak mohli byť dvaapolkrát bohatšie ako tie slovenské," konštatovala koordinátorka projektu z inštitútu CELSI Mária Sedláková. Podobne ako Nemecko je na tom aj Švédsko, kde mediánová mzda špecialistov dosahuje 21,18 USD na hodinu.

Naopak, krajiny ako Rusko, Ukrajina, Indonézia a Etiópia, kde sú platy špecialistov nižšie ako na Slovensku, budú mať chudobnejšie Vianoce. Ako doplnila Sedláková, porovnateľná krajina so SR je Brazília, kde sú platy špecialistov takmer na rovnakej úrovni. Oproti minulému roku vzrástol medián hodinovej mzdy vo všetkých skúmaných profesiách súčasne v troch z uvedených krajín, a to v Nemecku, Švédsku a na Ukrajine. "Pre krízu si teda obyvatelia väčšiny krajín budú musieť utiahnuť opasok aj tieto Vianoce," dodala Sedláková.