Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Slovakia Energy sa dištancuje od vyjadrení ministra R. Sulíka

Na archívnej snímke minister hospodárstva SR Richard Sulík. Foto: TASR - Jakub Kotian

Sulík po štvrtkovom rokovaní vlády povedal, že odchod z trhu je výsledkom manažérskeho zlyhania vedenia tejto spoločnosti, spojeného s nekorektným správaním sa voči zákazníkom.

Bratislava 8. októbra (TASR) – Spoločnosť Slovakia Energy sa dištancuje od štvrtkových (7. 10.) vyjadrení ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) na jej adresu v súvislosti s jej odchodom zo slovenského trhu. Informoval o tom mediálny zástupca spoločnosti.

Sulík po štvrtkovom rokovaní vlády povedal, že odchod z trhu je výsledkom manažérskeho zlyhania vedenia tejto spoločnosti, spojeného s nekorektným správaním sa voči zákazníkom.

Dôvodom odchodu zo Slovenska je podľa Slovakia Energy však neúnosný rast cien energií a štátna regulácia cenotvorby, ktorá nedáva dodávateľom energií žiadny manipulačný priestor, ako sa s týmto bezprecedentným stavom vyrovnať.

"Teraz je našou prvoradou úlohou intenzívna komunikácia so zákazníkmi a ich plynulý a bezproblémový prechod k novým dodávateľom," povedal Jiří Písařík, konateľ spoločnosti Slovakia Energy. Podľa neho spoločnosť v deň podania žiadosti o ukončení podnikania na Slovensku informovala svojich zákazníkov o vzniknutej situácii prostredníctvom SMS správ a oznámenia na webovej stránke spoločnosti. Následne bola táto informácia podľa neho distribuovaná všetkým zákazníkom aj poštou.

"O tom, že zákazníci vzniknutú situáciu chápu, svedčí aj fakt, že od nich máme veľmi pozitívnu spätnú väzbu na spôsob našej komunikácie," dodal Písařík. V deň požiadania o odňatie licencie informovala spoločnosť podľa neho o situácii priamo aj štátneho tajomníka Ministerstva hospodárstva SR Karola Galeka.

"Ministerstvo hospodárstva ocenilo náš férový prístup a fakt, že sme sa k situácii postavili čelom. Štvrtkový verbálny útok zo strany toho istého ministerstva je preto pre nás absolútne nepochopiteľný," uviedol Písařík s tým, že Slovakia Energy ponúkla pred podaním návrhu na odňatie licencií svoje portfólio zákazníkov všetkým veľkým hráčom na trhu, ale všetci ponuku na prevzatie portfólia odmietli.

Jej odchod z trhu je podľa Sulíka výsledkom manažérskeho zlyhania vedenia, spojeného s nekorektným správaním sa voči zákazníkom. "Manažérske zlyhanie spočíva v tom, že manažéri spoločnosti nenakúpili dostatočne veľa elektriny a plynu včas tak, aby vedeli svojich zákazníkov obsluhovať,“ povedal 7. októbra po rokovaní vlády Sulík.

Na archívnej snímke minister hospodárstva SR.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Firma by tak podľa Sulíkových slov vytvárala pri dodávkach energií domácnostiam za regulovanú cenu v budúcom roku stratu. Minister nevylúčil ani právnu dohru odchodu firmy a možnú náhradu škody, pokiaľ sa potvrdí, že spoločnosť porušila platnú legislatívu.