Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Slovákom ležia peniaze na účtoch, dôchodkom z II. piliera neveria

Foto: Investown

Keď investujú, tak do nehnuteľností.

Bratislava 28. februára (OTS) - Mýtus, že Slováci na investovanie nemajú v porovnaní so západnými krajinami dostatok peňazí, neplatí. Podľa štatistík NBS majú bankách uložených približne 43 miliárd eur. Čo nám však jednoznačne chýba, je dostatočná finančná gramotnosť. Podľa údajov NBS, až 70 % tejto sumy je totiž uložených na bežných účtoch, kde úspory požiera inflácia.

Kým v zahraničí je téma investovania či individuálneho sporenia si na dôchodok bežná, znalosti Slovákov v tejto oblasti stále patria len k európskemu priemeru. Väčšina z našich úspor leží na bežných účtoch a iba približne pätinu naozaj investujeme – najmä do dôchodkových sporiacich systémov alebo nehnuteľností.

Podľa prieskumov však väčšina ľudí neverí, že sa o nich štát dokáže postarať a v starobe budú dostávať dostatočne vysoký dôchodok. Nedôveru prehĺbili aj novou vládou avizované zmeny v druhom dôchodkovom pilieri. Ten sa už v minulosti opakovane menil a aj teraz je v hre napríklad využitie ľuďmi nasporených prostriedkov na plátanie dier v iných častiach štátneho rozpočtu, prípadne jeho otvorenie. To by umožnilo sporiteľom z II. piliera vystúpiť a prerozdeliť svoje úspory do iných, potenciálne aj výnosnejších fondov či investičných možností.

Preferujeme investovanie do nehnuteľností. To sa dá však dá robiť aj modernejšie

Krátkodobých či dlhodobejších možností na investovanie na trhu je dnes množstvo. K tým konzervatívnym patria investičné či ETF fondy, rizikovejšie zastupujú napríklad akcie. V obľúbenosti však u Slovákov jednoznačne dominujú nehnuteľnosti.

“Potreba vlastniť vlastnú nehnuteľnosť namiesto bývania v prenájme u Slovákov dominovala vždy. Vlna mimoriadne lacných hypoték, ktorá skončila až pred rokom či dvoma, však mnohým rodinám umožnila kúpiť si napríklad druhý či dokonca tretí byt, ktorý potom začali prenajímať. Zároveň profitujú zo všeobecného rastu cien nehnuteľností, takže po 5, 10 či 15 rokoch naozaj dokážu byt predať o desiatky percent drahšie,” vysvetľuje Peter Maslík, spoluzakladateľ investičnej platformy Investown.

S takýmto investovaním do nehnuteľností sa však spája aj niekoľko “povinností”. “S vlastníctvom nehnuteľnosti prichádzajú viaceré ťažkosti, napríklad nutnosť priebežných opráv po nájomníkoch, alebo aj pomerne náročné hľadanie potenciálneho kupcu, ak chcete svoju investíciu do bytu či domu zlikvidniť. Ale samozrejme, tou najväčšou prekážkou je nutnosť disponovať dostatkom peňazí alebo spĺňať čoraz prísnejšie pravidlá pre poskytnutie hypotéky, aby ste si niektorú z čoraz drahších nehnuteľností mohli vôbec kúpiť,” vysvetľuje Maslík.



Nehnuteľnosť po novom možno vlastniť aj pri investovaní od 20 eur mesačne

Slovákom sa v týchto dňoch otvára aj úplne nová príležitosť investovať do developerských projektov rastúcich v susednej Českej republike. Platforma Investown ich financuje prostredníctvom tzv. crowdfundingu – developer teda namiesto úveru v banke dostane prostriedky od platformy, kde sa na projekt “vyskladajú” stovky či desiatky investorov z radov bežných ľudí.

“Aktuálne je možné do ktoréhokoľvek z developerských projektov zalistovaných na platforme investovať už od 20 eur. Je to teda podobné, ako keby ste si za svoje peniaze kúpili akcie či ETF, alebo ich poslali do dôchodkového sporenia. Priemerný ročný výnos je aktuálne 10 %, prevyšuje infláciu na bežných účtoch, aj očakávaný zisk z druhého piliera. Navyše, je len na vás, či urobíte veľkú jednorazovú investíciu, alebo budete do nehnuteľností investovať každý mesiac napríklad niekoľko desiatok eur,” dopĺňa Maslík.

Takéto investovanie do nehnuteľností prináša stabilný a vopred známy výnos, keďže developeri peniaze čerpajú za vopred dohodnutých podmienok. “Navyše, na rozdiel od akciových fondov ste do veľkej miery chránený pred výkyvmi na trhu. Vaše peniaze sú totiž kryté fyzicky existujúcou nehnuteľnosťou, podobne, ako pri kúpe bytu či domu. Vstupná investícia je však minimálna a ročný výnos dramaticky vyšší,” porovnáva CEO a zakladateľ platformy Investown, cez ktorú už ľudia investovali 118,16 mil. eur a počet registrovaných používateľov sa každý mesiac zvyšuje v priemere o tri tisícky. Od novembra 2023 má Investown licenciu Českej národnej banky a je tak plne regulovaný na úrovni celej EÚ.

Reprezentatívny výpočet výnosov pri investovaní cez Investown pri priemernej výnosnosti 10,01 % p.a.:
Vstupná investícia: 0 eur
Mesačná investícia: 200 eur
Dĺžka investície: 10 rokov
Výška investície po 10 rokoch: 24 000 eur
Výška zhodnotenia po 10 rokoch: 16 992 eur
Budúce celkové imanie po 10 rokoch: 40 992 eur