Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Slovenská a holandská platforma pre obehové hospodárstvo spojili sily

Na archívnej snímke vľavo predseda vlády SR Peter Pellegrini počas príhovoru na digitálnom summite OECD v Paríži. Foto: TASR – Jakub Kotian

Obehové hospodárstvo nie je o autorských právach, je o práve preberať úspešné príklady, podotkol riaditeľ HCH Freek van Eijk.

Bratislava 27. februára (TASR) – Platforma Obehové Slovensko má za cieľ priblížiť Slovensko k udržateľnej a zelenšej budúcnosti. Seminár, ktorý sa konal vo štvrtok za účasti zástupcov Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) a platformy Holland Circular Hotspot (HCH), mal podporiť dialóg, ale aj výmenu skúseností. Slovenská a holandská platforma zároveň spojili sily a oficiálne vyhlásili spoluprácu.

Tieto dve platformy sa budú medzi sebou deliť o poznatky, nástroje a úspešné príklady z praxe, uľahčovať spájanie firiem v oboch krajinách, koordinovať úsilie pri organizácii podujatí a podporovať medzinárodnú spoluprácu v oblasti obehového hospodárstva. "Obehové hospodárstvo nie je o autorských právach, je o práve preberať úspešné príklady," podotkol riaditeľ HCH Freek van Eijk.

Peter Börkey z OECD uviedol, že obehové hospodárstvo je fragmentované vo viacerých oblastiach. "Musí sa zaoberať konkrétnymi materiálmi, výrobkami, fázami životného cyklu, ako aj hráčmi na trhu," poznamenal.

Podľa Petry Csefalvayovej z Inštitútu cirkulárnej ekonomiky (INCIEN) sa za posledné roky v tejto oblasti udiala na Slovensku pozitívna zmena. "Nenájdete segment, ktorý v určitom momente nehľadal riešenia aj v oblasti obehového hospodárstva. Trh vníma svoju konkurencieschopnosť aj vo svojom udržateľnom obraze a stratégii, ktorú chce ponúknuť a realizovať. Určite pozitívum je, že priamou motiváciou nie sú len finančné benefity, ale aj environmentálne a vlastný obraz seba na tuzemskom aj zahraničnom trhu," dodala.