Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Slovenská ekonomika by mala v tomto roku vzrásť o 3,3 % a zrýchľovať

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Hlavným zdrojom rastu by mal byť podľa NBS export, prorastovo však bude pôsobiť aj súkromná spotreba a v ďalších rokoch zrejme aj investície.

Bratislava 26. septembra (TASR) – Hrubý domáci produkt (HDP) Slovenska by mal v tomto roku vzrásť o 3,3 %. Vyplýva to z aktuálnej predikcie Národnej banky Slovenska (NBS). V roku 2018 by mala následne ekonomika rásť o 4,2 % a v roku 2019 o 4,6 %.

Hlavným zdrojom rastu by mal byť podľa NBS export, prorastovo však bude pôsobiť aj súkromná spotreba a v ďalších rokoch zrejme aj investície. Aktuálne totiž NBS revidovala odhad investícií smerom nadol, pretože predpokladá, že čerpanie eurofondov bude ešte pomalšie ako sa očakávalo a verejné infraštruktúrne projekty budú posunuté na neskoršie obdobie.

"Pre nás bolo v druhom štvrťroku negatívne prekvapenie, že sa eurofondy čerpajú tak slabo. Dokonca slabšie ako v porovnateľnom čase predchádzajúceho programového obdobia. Boli sme prekvapení, že infraštruktúra takto stojí," skonštatoval na dnešnej tlačovej konferencii viceguvernér NBS Ján Tóth.



Podľa centrálnej banky by mal však pokračovať dobrý vývoj na trhu práce a podporovať tak spotrebiteľský dopyt. "Vývoj na trhu práce možno hodnotiť ako veľmi silný. Zamestnanosť rastie dynamicky a rýchlejšie, ako sa očakávalo. Nové miesta tvoria najmä služby," vyzdvihol guvernér NBS Jozef Makúch. Miera nezamestnanosti by tak podľa NBS mala byť v horizonte prognózy na úrovni 7 %.

Impulzy z trhu práce sa podľa centrálnej banky premietnu do zrýchľovania inflácie, v rokoch 2018 a 2019 by mala dosiahnuť 2 %. "Vývoj spotrebiteľských cien napĺňa doterajšie predpoklady o ich postupnom zvyšovaní," zhodnotil Makúch.