Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

Slovenská hruda patrí Slovákom, tvrdí Záhumenský

Poslanec NR SR Marián Záhumenský Foto: TASR/Pavel Neubauer

Poslanec za Smer-SD to skonštatoval v závere prvého rokovacieho dňa 35. schôdze Národnej rady SR.

Bratislava 13. mája (TASR) – Každý Slovák je hrdý na svoju pôdu a krajinu, keďže Slovensko bolo a je agrárnou krajinou. Aj keď momentálne "havarovanou" agrárnou krajinou. Skonštatoval to dnes v závere prvého rokovacieho dňa 35. schôdze Národnej rady (NR) SR poslanec Smeru-SD Marián Záhumenský.

"Slovenská hruda patrí Slovákom," zdôraznil vo svojom vystúpení v pléne, kde ho počúvalo len takmer desať poslancov. Parlament sa dnes celý deň venoval jedinému bodu, a to návrhu novely zákona o nadobúdaní vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku. Ministerstvo pôdohospodárstva ním chce chrániť slovenskú pôdu pred špekulantskými nákupmi.

Záhumenský zdôraznil, že pôda je strategickou záležitosťou pre každú krajinu. Mnohé štáty aj Európskej únie ju preto chránia a venujú jej špecifické postavenie. Tvrdí, že mnohé finančné skupiny aj zo zahraničia nakupujú slovenskú pôdu a následne sa snažia vytlačiť domácich hospodárov.

Zároveň by bol rád, keby sa podarilo nájsť model v rámci legislatívy, ktorý by zabránil nakupovaniu pôdy aj cez podiely v spoločnostiach, či pri predaji celých firiem. "Zatiaľ nám nenapadá žiaden model," skonštatoval. Na poslancov apeloval, aby s nejakým prišli. Novela zákona si totiž aj pre tento nedostatok vyslúžila kritiku opozície. Opatrenia agrorezortu môžu podľa nej veľké spoločnosti ľahko obchádzať cez predaj pôdy prostredníctvom podielov vo firmách.

Napríklad Igor Hraško (OĽaNO) vládny návrh pranieroval aj preto, lebo podľa neho neobmedzí len zahraničných ľudí, ktorí by slovenskú pôdu chceli nakupovať, ale aj tých domácich. Ako príklad uviedol človeka, ktorý by chcel darovať svoj pozemok niekomu konkrétnemu. "Nepodarí sa mu to, bude to musieť darovať niekomu, kto má prednostné právo," skonštatoval Hraško. Pretože cena pozemku bude nulová, čiže takúto sumu bude isto ochotný ponúknuť aj niekto iný.

V diskusii o tomto bode programu budú poslanci pokračovať aj v stredu 14. mája. Následne na nich čakajú ďalšie neprerokované vládne návrhy zákonov.