Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Domácnosti budú môcť žiadať o podporu, týka sa obnoviteľných zdrojov

Ilustračné foto. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Žiadosti o poukážky na inštaláciu kotlov na biomasu budú môcť domácnosti podávať od 2. mája, pre fotovoltické panely od 4. mája, pre slnečné kolektory od 9. mája a pre tepelné čerpadlá od 11. mája.

Bratislava 26. apríla (TASR) – Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA) spúšťa už tretie pokračovanie projektu Zelená domácnostiam. Už začiatkom mája tak bude možné znova požiadať o podporu na inštaláciu zariadení na využívanie obnoviteľných zdrojov energie, informovala v utorok SIEA.

"Reagujeme na veľký záujem o túto formu pomoci zo strany domácností, ktoré v posledných mesiacoch čelia rastúcim cenám energie a ešte intenzívnejšie ako v minulosti hľadajú možnosti, ako vďaka ekologickým riešeniam znížiť náklady," uviedol riaditeľ SIEA Peter Blaškovitš. Agentúra presunula na projekt Zelená domácnostiam III voľné financie z iných oblastí. Spolu bude k dispozícii viac ako 15,8 milióna eur.

Žiadosti o poukážky na inštaláciu kotlov na biomasu budú môcť domácnosti podávať od 2. mája, pre fotovoltické panely od 4. mája, pre slnečné kolektory od 9. mája a pre tepelné čerpadlá od 11. mája. Elektronický systém umožní vypĺňanie žiadostí v určené dni v čase od 15.00 h na stránke www.zelenadomacnostiam.sk.

"Chceme, aby podpora kontinuálne pokračovala, podmienky na získanie poukážky zostávajú rovnaké a nezmenená je aj výška príspevkov na kúpu a inštaláciu zariadení. Domácnosti budú môcť žiadosti registrovať cez osvedčený elektronický systém, prostredníctvom ktorého môžu sledovať, ako sa blíži termín vydania poukážky a v prípade potreby žiadosť aj upraviť. Na inštaláciu zariadení budú mať tri mesiace od vydania poukážky," dodal Blaškovitš.

Výška príspevkov môže pokryť maximálne 50 % oprávnených nákladov na inštaláciu. Suma uvedená na poukážke závisí od inštalovaného výkonu zariadenia. Pri slnečných kolektoroch je príspevok najviac 1750 eur, pri fotovoltických paneloch a kotloch na biomasu po 1500 eur a pri tepelných čerpadlách 3400 eur.

Podporu dostanú domácnosti vo forme poukážok, ktoré si môžu uplatniť u zhotoviteľov. Poukážky prepláca SIEA priamo zhotoviteľom po dokončení inštalácie. Domácnosti si v projekte môžu vybrať z takmer 4000 konkrétnych typov zariadení spĺňajúcich technické požiadavky a spomedzi 1200 firiem, ktoré sú zodpovedné za ich dodanie a inštaláciu.

Pilotný projekt Zelená domácnostiam SIEA spustila v roku 2015 ako vôbec prvý národný projekt v momentálne končiacom programovom období európskej podpory. Odvtedy boli z Operačného programu Kvalita životného prostredia preplatené poukážky v celkovej hodnote 76 miliónov eur.