Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Slovenská pošta má novú podnikovú kolektívnu zmluvu na roky 2022-2025

Na archívnej snímke tvoriaci sa rad pred pobočkou Slovenskej pošty. Foto: TASR - Pavol Zachar

Zvýšenie miezd o priemerných 60 eur na zamestnanca prinesie ročný rast nákladov o 12 miliónov eur, rast hodnoty stravného lístka zvýši náklady pošty o ďalších 500.000 eur.

Bratislava 29. decembra (TASR) – Slovenská pošta (SP) a odborové zväzy uzavreli podnikovú kolektívnu zmluvu na roky 2022 až 2025. Od začiatku budúceho roka Slovenská pošta zvýši zamestnancom základné mzdy v priemere o 60 eur, dohodnuté bolo aj zvýšenie hodnoty stravovacej poukážky na 4,5 eura či zachovanie výhod v oblasti sociálnej starostlivosti. V stredu o tom informovala hovorkyňa SP Iveta Dorčáková.

Zvýšenie miezd o priemerných 60 eur na zamestnanca prinesie ročný rast nákladov o 12 miliónov eur, rast hodnoty stravného lístka zvýši náklady pošty o ďalších 500.000 eur. „V kolektívnej zmluve bolo tiež ustanovené zabezpečenie poistenia zamestnancov v oblasti zodpovednosti za škodu a pracovných úrazov, zachovanie ustanoveného týždenného pracovného času 37,5 hodiny a v nepretržitom pracovnom režime 36 hodín,“ dodala Dorčáková.

Kolektívne vyjednávanie o novej kolektívnej zmluve sa začalo v septembri a okrem zástupcov zamestnávateľa sa na ňom zúčastnili Odborový zväz pôšt a logistiky, Slovenský odborový zväz pôšt, Poštové odbory Senica a Slovenský odborový zväz pôšt a telekomunikácií.