Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Slovenská pošta: Od zavedenia PSČ uplynulo 50 rokov

Logo slovenskej pošty. Foto: TASR - Pavol Zachar

Dodala, že k 50. výročiu zavedenia poštových smerových čísel Slovenská pošta vydáva poštový lístok a príležitostnú poštovú pečiatku.

Bratislava 2. januára (TASR) - Od zavedenia poštových smerových čísel (PSČ) uplynulo 50 rokov. Informovala o tom hovorkyňa Slovenskej pošty Iveta Dorčáková. PSČ sa podľa nej používa ako neoddeliteľná súčasť poštovej adresy od roku 1973.

Priblížila, že PSČ predstavuje skupinu číslic slúžiacich na spracovanie poštových zásielok počas distribúcie (od vybrania zásielky po jej dodanie). Zo strany odosielateľov zásielok je mimoriadne dôležité uvádzať správne PSČ, pretože každé chybne uvedené číslo môže spôsobiť nesprávne smerovanie zásielky, čo môže mať za následok nesplnenie lehoty prepravy.

Podčiarkla, že zavedenie PSČ do adresy sledovalo zjednodušenie smerovania (triedenia) poštových zásielok v distribučnom procese. PSČ bolo rozhodujúcim článkom pri zavedení automatizovaného spracovania listov vrátane postupného triedenia listov až na doručovacie rajóny.

Upozornila, že pre územie Slovenska po rozdelení ČSFR zostali tri pásma, označované číslami 8, 9 a 0 ako prvé číslice v PSČ. Prvá číslica 8 v PSČ označuje adresáta v meste Bratislava. Ostatné územie Slovenska používa číslice 9 a 0, pričom 0 je zväčša sever a východ.

Spresnila, že PSČ je "územné" podľa obvodu pôšt a "špecifické" podľa poštových priečinkov. Všeobecne je "územné" PSČ priradené k dodacím poštám pre celé územie, pre ktoré zabezpečujú dodávanie zásielok (dodávacie obvody pôšt nekopírujú územnosprávne členenie obcí a miest). Môže byť len jedno pre celú obec, respektíve viac obcí, ak dodávanie v nich zabezpečuje len jedna dodacia pošta. V mestách s viacerými dodacími poštami má jedna ulica aj dve PSČ – doručovanie takejto ulice zabezpečujú dve dodacie pošty.

Dodala, že k 50. výročiu zavedenia poštových smerových čísel Slovenská pošta vydáva poštový lístok a príležitostnú poštovú pečiatku. Pečiatka sa bude dať získať od 2. januára 2023 v predajni POFIS na Námestí SNP 35 v Bratislave a od 3. januára do 9. januára 2023 ju bude možno dostať na Pošte Bratislava 1 na Námestí SNP v Bratislave.