Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Slovenská pošta prepravila balíky s humanitárnou pomocou pre Ukrajinu

Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Balík s humanitárnou pomocou na Ukrajinu je možné podať vo všetkých pobočkách Slovenskej pošty na celom Slovensku.

Bratislava 11. apríla (TASR) – Slovenská pošta od 23. marca ponúka možnosť bezplatne poslať balík s humanitárnou pomocou na konkrétnu adresu na Ukrajinu. Doposiaľ prepravila viac ako 1000 takýchto balíkov s hmotnosťou prevažne 5 kilogramov (kg). TASR o tom informovala hovorkyňa Slovenskej pošty Iveta Dorčáková.

Balík s humanitárnou pomocou na Ukrajinu je podľa hovorkyne možné podať vo všetkých pobočkách Slovenskej pošty na celom Slovensku. Správne zabalené zásielky s maximálnou hmotnosťou 5 kg musia byť viditeľne označené poznámkou "HUMANITARIAN AID" na adresnej strane balíka. Maximálna hodnota tovaru v zásielke je 50 eur. Obsahom zásielky môže byť len humanitárna pomoc. Pri podávaní balíka odosielateľ vyplní sprievodku, ktorá je zároveň colným vyhlásením. V nej uvedie, že zásielka je "darček" a aj jeho hodnotu. Pri podávaní cez elektronický podací hárok odosielateľ zvolí možnosť "v hotovosti" a "úhrada pri podaji", a tak zabezpečí bezplatné prijatie balíka na pošte.

Dorčáková zároveň skonštatovala, že pre mimoriadne obmedzenú leteckú prepravu na Ukrajinu stratili mnohé krajiny prepravné spojenie. Na doručovanie zásielok z krajín z celého sveta na Ukrajinu sa tak aktuálne využívajú dve hlavné prepojenia, cez Slovenskú a Poľskú poštu. "Od začiatku vojny na Ukrajine Slovenská pošta zaznamenala až štvornásobný nárast tranzitujúcich objemov zásielok, preto až dvakrát do týždňa vypravuje nákladné vozidlo s objemom 3,5 tony zásielok," dodala.

Pošta tiež poskytuje ubytovanie odídencom z Ukrajiny. Viac ako 30 matiek a detí je ubytovaných v školiacom stredisku Slovenskej pošty, ďalší štyria Ukrajinci sú ubytovaní v trnavskom ubytovacom zariadení pošty. "V súčasnosti na rôzne druhy pracovného pomeru v súlade so Zákonníkom práce na pošte pracuje už 20 odídencov z Ukrajiny s dočasným útočiskom na Slovensku a ďalšie pracovné pomery prechádzajú nutnou administráciou," priblížila Dorčáková.