Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Slovenská pošta vydá známku k svetovej výstave Expo v Dubaji

Pobočka Slovenskej pošty, foto z archívu. Foto: Tablet.tv

Minca, ktorá bola predlohou pre známku, je najstaršou slovenskou pamiatkou dokladajúcou vzájomné kontakty s kupcami a obchodníkmi, ktorí prechádzali arabskými oblasťami.

Bratislava 20. januára (TASR) – Slovenská pošta vydá v piatok (21. 1.) poštovú známku "Svetová výstava EXPO 2020 Dubai" s nominálnou hodnotou 2,10 eura. Jej motívom je reverz arabskej mince Hárúna Ar-Rašída z roku 797, nájdenej na svahu Bratislavského hradu, ktorá reprezentuje obchodné kontakty medzi našimi krajinami od 8. storočia, informovala vo štvrtok pošta. Minca je zo zbierkového fondu Archeologického ústavu SAV v Nitre.

Súčasne s poštovou známkou bola vydaná obálka prvého dňa s domicilom mesta Bratislava. Motívom prítlače je fragment sýrskeho paláca v Raqqe, sídlo Hárúna Ar-Rašída okolo roku 796, kde bola pravdepodobne minca vyrobená. "Poštová známka rozmerov 44,4 × 27,2 milimetra, a to vrátane perforácie, vychádza vo forme upraveného tlačového listu so štyrmi známkami a medzihárčím," spresnila hovorkyňa pošty Iveta Dorčáková. "Motívom medzihárčia je oficiálne logo Slovenskej republiky na svetovej výstave EXPO 2020 Dubaj," dodala.

Minca, ktorá bola predlohou pre známku, je najstaršou slovenskou pamiatkou dokladajúcou vzájomné kontakty s kupcami a obchodníkmi, ktorí prechádzali arabskými oblasťami. Poukazuje na politický a hospodársky význam slovanskej Bratislavy, dôležitého obchodného centra na rieke Dunaj na prelome 8. a 9. storočia. Je výnimočným nálezom aj na území celej Karpatskej kotliny, lebo z tejto oblasti boli doposiaľ zistené len tri nálezy, ktoré obsahovali spolu 12 zlatých dinárov a strieborných dirhemov z 8. storočia.