Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Ekonomika

Slovenská sporiteľňa dosiahla v 3. štvrťroku zisk 172,1 milióna eur

Slovenská sporiteľňa, archívne foto Foto: TASR/František Iván

Medziročne sa zvýšil o 12,5 %. Čistý úrokový výnos sporiteľne medziročne klesol o 1,1 % z 350,3 milióna eur na 346,4 milióna eur.

Bratislava 4. novembra (TASR) - Slovenská sporiteľňa dosiahla na konci 3. štvrťroka zisk po zdanení 172,1 milióna eur. Medziročne sa zvýšil o 12,5 %. Vyplýva to z dnešných zverejnených hospodárskych výsledkov banky.

Čistý úrokový výnos sporiteľne medziročne klesol o 1,1 % z 350,3 milióna eur na 346,4 milióna eur. Podľa banky bol tento pokles spôsobený dlhodobým vývojom úrokových sadzieb na trhu a silným tlakom na marže v novo poskytnutých, ako aj v refinancovaných úveroch. Čistá úroková marža klesla medziročne z úrovne 3,8 % na 3,5 %.

Banka zaznamenala aj pokles čistého príjmu z poplatkov a provízií, ktoré medziročne klesli o 0,3 % na 92,6 milióna eur. Prevádzkový zisk banky dosiahol ku koncu tretieho kvartálu úroveň 244,7 milióna eur.

Sporiteľni sa darilo aj v poskytovaní úverov. "V treťom štvrťroku na trhu pomaly odznieval silný rast hypotekárneho trhu vyvolaný zmenou legislatívy. Negatívnou správou uplynulého obdobia bolo zrušenie znižovania bankového odvodu. Táto legislatívna zmena pre banky znamená vyššie náklady v nasledujúcich rokoch," zhodnotil predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Slovenskej sporiteľne Štefan Máj s tým, že vynaložené peniaze by banka radšej vo vyššej miere investovala do vývoja nových služieb pre klientov, zvýšenia ich kvality, či do rýchlejších procesov. "Z dôvodu bankovej dane však neplánujeme zvyšovať poplatky," doplnil Máj.

Objem úverov klientom dosiahol 9,9 miliardy eur a medziročne sa zvýšil o 8,5 %. Významne sa na tom podieľali úvery poskytnuté obyvateľstvu, ktoré medziročne vzrástli o 12,2 %. Najvýznamnejším zdrojom rastu boli podľa sporiteľne úvery na bývanie, ktorých objem sa zvýšil o 12 %, čo v absolútnych hodnotách predstavuje 624 miliónov eur. Rast o 11,6 % zaznamenali aj spotrebné úvery a úvery korporátnym klientom dosiahli úroveň 2,3 miliardy eur, pričom medziročne klesli o 4,2 %.

Záväzky voči klientom v porovnaní s rokom 2015 vzrástli o 7,5 % na 11,2 miliardy eur. Vklady obyvateľstva medziročne stúpli z 8,4 miliardy eur na 9,3 miliardy eur.

Kapitálová primeranosť banky dosiahla 22,6 %, čím prekračuje zákonom stanovenú povinnosť.