Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Slovenské a české finančné riaditeľstvo budú spolupracovať

Na archívnej snímke prezident Finančnej správy SR Jiří Žežulka. Foto: TASR - Jakub Kotian

Obe inštitúcie vyzdvihli, že vzájomná informovanosť medzi členskými krajinami EÚ v oblasti daní sa neustále rozširuje a zdokonaľuje.

Bratislava/Praha 17. septembra (TASR) - Generálna riaditeľka Generálneho finančného riaditeľstva ČR Tatjana Richterová a prezident slovenskej finančnej správy (FS) Jiří Žežulka v piatok podpísali v Prahe zmluvu o spoločnom postupe pri výmene informácií. Informovala o tom hovorkyňa FS Martina Rybanská.

"Dohoda pokračuje v nastavenom trende, keď finančná správa Českej republiky posilňuje vzájomné vzťahy s finančnými správami susedných krajín," poznamenala inštitúcia.

Obe inštitúcie vyzdvihli, že vzájomná informovanosť medzi členskými krajinami EÚ v oblasti daní sa neustále rozširuje a zdokonaľuje. Spolupráca Česka so Slovenskom nadväzuje na historické väzby, keď oba štáty tvorili spoločnú republiku. Slovensko je podľa inštitúcií naďalej významným obchodným partnerom Českej republiky a tomu zodpovedá aj intenzívny cezhraničný styk.

"Spolupráca so slovenskou finančnou správou je dlhodobo na veľmi dobrej úrovni. Som rada, že v nej môžeme pokračovať a rozvíjať intenzívnu vzájomnú kooperáciu v oblasti výmeny informácií," uviedla Richterová.

Žežulka poznamenal, že boj s daňovými únikmi je neodmysliteľnou úlohou orgánov finančnej správy. "Daňové podvody sú živý organizmus. V posledných rokoch môžeme sledovať rýchlejšie a sofistikovanejšie konanie podvodníkov, často s cezhraničným presahom. Aj z tohto dôvodu som rád, že sme dnes podpísali túto dohodu a verím, že vzájomná spolupráca pomôže efektívne objasňovať a nekompromisne stíhať daňové delikty, ktoré oberajú spoločnosť o obrovské finančné zdroje," dodal Žežulka.

Ako uzavrel, od dohody si sľubuje zlepšenie prístupu oboch inštitúcií k informáciám, ktoré sú potrebné pri správe daní, a tiež verí, že spolupráca pomôže zefektívniť analytickú a kontrolnú činnosť finančnej správy.