Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Pre slovenské automobilky je hrozbou pokles predaja áut v Rusku

Foto: Tablet.tv

Pre Tablet.tv sa vyjadroval prezident Zväzu automobilového priemyslu Jaroslav Holeček.

Bratislava 26. februára (Tablet.tv) - Slovensko je etablovaná automobilová veľmoc vo svete. Potvrdiť by to mala aj konferencia Newmatec 2015, ktorá začiatkom marca na Táľoch prinesie najnovšie informácie pre slovenských subdodávateľov. O tejto konferencii, prvej svojho druhu na Slovensku aj o stave automobilového priemyslu u nás sa Richard Kvasňovský v relácii Ekonomika: tu a teraz budeme rozprávať s prezidentom Zväzu automobilového priemyslu Jaroslavom Holečkom.

Pre slovenských výrobcov automobilov je väčším problémom pokles predaja áut v Rusku, než samotné ruské sankcie. "Oveľa väčšou hrozbou momentálne ako ruské sankcie je pokles predaja automobilov v Rusku. Ten ovplyvnil aj slovenských výrobcov. Dvaja z troch našich výrobcov automobilov majú svoj veľmi významný trh v Rusku," uviedol Holeček.

Pre Slovensko je však automobilový priemysel kľúčovým. Dokazujú to aj čísla o počte vyrobených vozidiel. Holeček vyčíslil, že vlani sa na Slovensku vyrobilo viac ako 974.000 automobilov. "Predpokladáme, že ak sa tento rok nič významné nestane, že sa budeme blížiť k miliónu vyrobených áut," doplnil Holeček.