Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Slovenské elektrárne pripravujú batériové úložiská s kapacitou 3,24MWh

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Riadenie úložiska a fotovoltiky podľa vývoja prenosovej sústavy prináša výrazné úspory na nákladoch.

Bratislava 10. marca (TASR) – Slovenské elektrárne (SE) pripravujú inštaláciu batériových úložísk energie s celkovou kapacitou 3,24 megawatthodiny (MWh). Batérie budú umiestnené u neregulovaných zákazníkov, ktorí prejavili záujem o batériové úložisko, prípadne aj fotovoltické panely na lízing. Úložiská energie pomôžu optimalizovať spotrebu a výrobu elektriny odberného miesta a zároveň budú regulovať výkyvy v prenosovej sústave, informoval dodávateľ úložísk, technologická spoločnosť Fuergy. Jednotlivé batérie budú mať kapacitu rádovo v stovkách kilowatthodín (kWh).

S rastúcimi cenami energií a tlakom na znižovanie uhlíkových emisií dopyt firiem po ekologických energetických riešeniach rastie. Jednou z najčastejších prekážok inštalovania zelených technológií je ich vysoká obstarávacia cena. To dokáže vyriešiť financovanie prostredníctvom tretej strany, ako v tomto prípade dodávateľom Slovenské elektrárne - energetické služby.

Riadenie úložiska a fotovoltiky podľa vývoja prenosovej sústavy prináša výrazné úspory na nákladoch. Finančný efekt vzniká na úrovni dodávky energie a vstupná investícia sa ním postupne spláca. Z pohľadu financujúcej tretej strany tak ide o zaujímavý spôsob investovania do udržateľných technológií.

"S úložiskami od Fuergy vieme našim zákazníkom ponúkať inovatívne produkty a služby, ktoré prinášajú okamžitý pozitívny cash flow. O zelené technológie na lízing je dnes veľký záujem a sme radi, že aj vďaka tejto službe dokážeme úspešne zvyšovať podiel obnoviteľnej energie na Slovensku," uviedol Andrea Pancotti, manažér predaja a energetických služieb pre Slovenské elektrárne – energetické služby.