Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Slovenské firmy sa obávajú exportovať mimo EÚ, riziká možno eliminovať

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Košický Exportný klub bol v poradí druhým, prvý sa konal v marci v Hronseku pri Banskej Bystrici, posledný v tomto roku je naplánovaný na jeseň v Bratislave.

Košice 3. júna (TASR) - Hlavné dôvody, prečo slovenské malé a stredné podniky príliš neexportujú do krajín mimo Európskej únie, sú obavy z veľkého rizika a ustráženia si platobnej disciplíny odberateľov v zahraničí. Problémy môžu pri vývoze tovarov a služieb vzniknúť pri každom kroku – nielen že kupujúci neplatí, škodu môže exportérovi spôsobiť aj nečakaná zmena politickej situácie, právne či spoločenské rozdiely. Ako však zaznelo na neformálnom stretnutí exportérov a odborníkov na export v utorok (2.6.) v Košiciach, riziká vyplývajúce zo zahranično-obchodných operácií možno eliminovať.

Nosnou témou podujatia pod názvom Exportný klub - poradenstvo a nové trhy pre váš export boli aj právne úskalia v medzinárodnom obchode. Advokátka Jana Štulrajterová z právnej firmy Krivak & Co, ktorá sa venuje medzinárodnému právu, okrem iného zdôraznila potrebu zrozumiteľnosti kontraktov a jasného stanovenia práv a povinností zmluvných strán. "Pri komplikovaných kontraktoch, navrhnutých veľkými zahraničnými importérmi, sa môže stať, že dodávateľ pre neznalosť odborného jazyka presne nevie, na čo sa zaviazal a nie sú mu zrejmé jeho povinnosti. Odporúčame preto uzatvárať kontrakty v angličtine, najčastejšie používanom jazyku v medzinárodnom styku, a konzultovať zmluvy vždy s právnikom," uviedla.

Služby ekonomickej diplomacie predstavil riaditeľ odboru riadenia ekonomickej diplomacie Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Dušan Bella. "Medzi teritoriálne priority ekonomickej diplomacie patrí napríklad podpora exportu v krajinách EÚ aj mimo krajín EÚ, podpora prílevu priamych zahraničných investícií - USA, Veľká Británia, Francúzsko, Nemecko, Holandsko, Japonsko, Južná Kórea, Izrael, ropné štáty Blízkeho a stredného východu a krajiny Perzského zálivu, Čína, Brazília. Prioritou je takisto podpora aktívneho cestovného ruchu, spolupráca v oblasti vedy, výskumu a inovácií a vývoz kapitálu do krajín západného Balkánu, Turecka, Vietnamu a vybraných afrických štátov v prepojení na slovenskú rozvojovú pomoc," konštatoval.

Na Exportnom klube odznel aj úspešný príbeh zástupcu exportujúcej firmy Energo Control, s.r.o., z Košíc, ktorá využíva služby Eximbanky pri prieniku na zahraničné trhy, v súčasnosti najmä na Kubu. Firmy z východoslovenského regiónu sa úspešne presadzujú aj na geograficky vzdialenejších a často vysoko rizikových trhoch. V posledných dvoch rokoch štátna finančná inštitúcia poistila ich vývozy napríklad do Pakistanu, Egypta, na Kubu či Ukrajinu.

Ako ďalej informovala Eximbanka, slovenským exportérom môže pomôcť s ich biznisom v zahraničí, napríklad formou financovania vývozných pohľadávok alebo formou poistenia pred rôznymi rizikami. "Slovenské podniky majú veľa možností, kam exportovať, ale iba približne 15 % z celkového vývozu do zahraničia putuje mimo krajín EÚ, pretože pred exportom do krajín mimo Európskej únie má rešpekt väčšina vývozcov. Pri dôkladných opatreniach sa však riziko minimalizuje a exportér môže výrazne uspieť," uviedla vrchná riaditeľka Eximbanky Miriam Letašiová. Ľahšou orientáciou na zahraničnom trhu táto inštitúcia dokáže podľa nej aj pomôcť preveriť spoľahlivosť obchodných partnerov.

Košický Exportný klub bol v poradí druhým, prvý sa konal v marci v Hronseku pri Banskej Bystrici, posledný v tomto roku je naplánovaný na jeseň v Bratislave.