Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

VIDEO: Na slovenské koľajnice sa od 1. septembra vráti Pendolino

Rýchlovlak Pendolino Foto: TASR/Pavel Neubauer

Súprava Pendolino je sedemvozňová ucelená jednotka, ktorá má 52 miest v prvej triede a 281 miest na sedenie vo vozňoch druhej triedy.

Bratislava 31. augusta (TASR) - Na slovenské koľajnice sa od utorka 1. septembra po niekoľkotýždňovej prestávke vráti rýchla vlaková súprava Pendolino. České dráhy (ČD) nasadia vlak v spolupráci so Železničnou spoločnosťou Slovensko (ZSSK) opäť na trasu z Prahy cez Ostravu a Žilinu až do Košíc a späť.


PENDOLINO SA VRACIA NA SLOVENSKO by terazmedia

Pendolino koncom júla tohto roku nahradila na tejto trati iná vlaková súprava. Dôvodom bola nehoda v Českej republike, pri ktorej sa poškodila jedna vlaková súprava Pendolino. Aktuálne sa ale Českým dráham vrátilo z plánovanej opravy ďalšie Pendolino, takže ho môžu opäť nasadiť i na spoj do Košíc.

"Ceny aj cestovný poriadok sú rovnaké, ako boli nastavené v decembri 2014," doplnil riaditeľ úseku obchodu ZSSK Jozef Schmidt. Pendolino zvládne trasu z Košíc do Prahy približne za 7,5 hodiny. Z Prahy bude spoj vyrážať ráno o 6.35 h a príchod do Košíc bude mať o 14.06 h. V opačnom smere pôjde o 14.52 h z Košíc a do hlavného mesta Českej republiky príde o 22.21 h.

Súprava Pendolino je sedemvozňová ucelená jednotka, ktorá má 52 miest v prvej triede a 281 miest na sedenie vo vozňoch druhej triedy. Cestujúci majú k dispozícii aj bistrovozeň, priestor na prepravu imobilných cestujúcich na vozíčku, priestor na prepravu bicyklov a nadrozmernej batožiny i vyhradené miesta určené na prepravu s deťmi.