Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Ekonomika

Slovenskí experti vytvorili predbežný návrh Vízie Slovenska 2030

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Signatári definovali tri hlavné transformačné motory rastu rozpracované do detailnejších bodov, ktoré majú ambíciu dostať Slovensko medzi 20 najkonkurencieschopnejších krajín sveta.

Bratislava 3. septembra (TASR) - Šestnásť expertov z oblasti vedy, makroekonómie a biznisu, prizvaných do nezávislej expertnej pracovnej skupiny iniciovanej Americkou obchodnou komorou v SR (AmCham), vytvorilo predbežný návrh Vízie Slovenska 2030 a načrtlo kľúčové motory dlhodobého udržateľného hospodárskeho rastu. Informovala o tom Daniela Beráková z AmCham.

Predkladaný dokument je úvodným konsenzom signatárov, ako dosiahnuť maximálne využitie potenciálu našej krajiny v kontexte globálnych megatrendov s cieľom zvýšiť kvalitu života súčasnej generácie, ale aj tých budúcich. Signatári ho adresovali prezidentke SR Zuzane Čaputovej, predsedovi vlády SR Igorovi Matovičovi (OĽANO) a ministrovi financií SR Eduardovi Hegerovi (OĽANO).

Signatári definovali tri hlavné transformačné motory rastu rozpracované do detailnejších bodov, ktoré majú ambíciu dostať Slovensko medzi 20 najkonkurencieschopnejších krajín sveta.

Tromi transformačnými motormi sú vzdelávanie, podnikanie a investície a kvalita života. Pri vzdelávaní sa Slovensko v roku 2030 má stať exportérom vzdelávania, krajinou, ktorá vychováva a udrží slovenské talenty a láka talenty Európy a sveta. Pri podnikaní a investíciách má mať Slovensko v roku 2030 minimálne tretinu svojho HDP z iných zdrojov s vysokou pridanou hodnotou ako v roku 2020. Pri treťom akcelerátore bude Slovensko globálnym magnetom pre svoju kvalitu života a stabilne sa má umiestňovať na popredných priečkach v tomto indikátore.

Cieľom iniciatívy je upriamiť pozornosť na potrebu až nevyhnutnosť a existujúcu spoločenskú objednávku dlhodobej vízie pre Slovensko ešte pred októbrom 2020, kedy má vláda SR predložiť Bruselu strategický plán reforiem ako podmienky čerpania pomoci. Signatári pracovali na návrhu vízie cez leto 2020 dobrovoľne so záujmom pomôcť súčasnej vláde v tejto neľahkej krízovej situácii.

Vízia Slovenska 2030 by mala byť predmetom širšej verejnej diskusie. Signatári sa zhodli na tom, že dopyt po jasne zadefinovanej vízii 2030 pre Slovensko rastie, pretože je podmienkou úspešnej transformácie našej ekonomiky. Na tvorbe a definícii spájajúcej vízie krajiny a na následnom stanovení priorít by mala participovať široká odborná verejnosť v zastúpení predstaviteľov z verejného, súkromného, akademického a neziskového sektora. Na vízii je žiaduce mať celospoločenskú zhodu a jej napĺňanie by malo byť hlavnou misiou súčasnej i budúcich vlád. Signatári zdôrazňujú, že vízia Slovenska 2030 by mala byť nadrezortná a mala by presahovať jedno volebné obdobie za účelom konzistentnej implementácie reforiem.

Signatármi iniciatívy je Ronald Blaško, Miroslav Kiraľvarga, Anton Marcinčin, René Popík, Matej Bošňák, Elena Kohútiková, Ivan Mikloš, Štefan Rosina, Gabriel Galgóci, Peter Kolesár, Ivana Molnárová, Pavol Šajgalík, Peter Gažík, Michal Liday, Ľudovít Ódor a Peter Škodný.

Všetky podpísané osobnosti sú ochotné pomôcť a ponúknuť svoje dlhoročné skúsenosti a kapacity na aktívnu spoluprácu pri ďalších krokoch. Organizátorom iniciatívy je Americká obchodná komora v SR, ktorá sa dlhodobo snaží zlepšovať konkurencieschopnosť podnikateľského prostredia na Slovensku a zjednocovať vízie lídrov. "Sme veľmi radi, že výsledok odborných diskusií počas stretnutí na pôde komory vieme predložiť verejnosti vo forme konkrétnych výstupov a odporúčaní," ocenil snahu a angažovanosť signatárov Gabriel Galgóci, prezident AmCham v SR.

Iniciatívu podporila aj Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení SR, Podnikateľská aliancia Slovenska, Republiková únia zamestnávateľov, Britská obchodná komora v SR, Holandská obchodná komora v SR, Slovensko-rakúska obchodná komora, Švédska obchodná komora v SR, Taliansko–slovenská obchodná komora.