Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Slovenskí vodiči prichádzajú na chuť samoobslužným autoumyvárňam

Slovenskí vodiči prichádzajú na chuť samoobslužným autoumyvárňam Foto: M-MARKET, a.s.

Umývať a čistiť vozidlo je zákonná povinnosť vlastníka vozidla. Pravidelným čistením sa zároveň predlžuje jeho životnosť.

Bratislava 15. októbra (OTS) - Okolnosti pandémie Covid-19 vyvolali zásadné obmedzenie cestovania hromadnou dopravou (podľa IPSOS až o 34 %) a súčasne až o 20 % narástla individuálna preprava. Tento fakt spolu s trendom „urob si sám“ vyvolal silný záujem o služby samoobslužných umývacích staníc. V priebehu ostatnej dekády sa stali neodmysliteľným pomocníkom vlastníkov motorových vozidiel aj na Slovensku. V mnohých prípadoch sa z návštevy autoumývarne stáva až rodinný rituál.

Najväčšiu sieť samoobslužných autoumývacích staníc na Slovensku operuje od roku 2013 spoločnosť M&S Globwash pod značkou Penový raj, patriaca pod slovenský investičný holding M-MARKET, a.s.. V tomto roku firma expandovala do Českej republiky, kde ju zákazníci nájdu pod českým ekvivalentom názvu Pěnový ráj. „Našou prioritou je poskytovať klientom vysoko kvalitné služby v oblasti starostlivosti o čistotou interiéru a exteriéru vozidiel a ďalších dopravných prostriedkov, teda i motocyklov a bicyklov. Prednosťou Penového raja je to, čo nesie v názve, teda aktívna pena. Výsledok čistenia je efektívnejší a kvalitnejší. Pena vďaka svojej hustej konzistencii totiž pokryje každú časť čisteného povrchu, udrží sa na ňom a funguje okamžite,“ hovorí predseda predstavenstva a prezident holdingu M-MARKET, a.s. Marian Šufliarsky.

V súčasnosti má Penový raj na Slovensku 14 prevádzok, onedlho v Podunajských Biskupiciach privíta zákazníkov pätnásta v poradí, nasledujú Dunajská Streda, Galanta a Zvolen. V tomto roku vstúpila sieť na dvojnásobne veľký trh – do Čiech. Z údajov českého Svazu dovozců automobilů vyplýva, že v ČR jazdí po cestách takmer 6 miliónov vozidiel, pričom v roku 2019 pribudlo 187 017 áut. Podľa štatistík v ČR signifikantne rastie počet ľudí vo vyššom veku, ktorí si kupujú nové, ako aj jazdené vozidlá. Dôvodom je práve pandémia a obava o zdravie pri cestovaní. V Čechách už fungujú prvé dve prevádzky Pěnový ráj v Českých Budějoviciach a v Kroměříži. Aktuálne sú vo výstavbe autoumývacie stanice v Šumperku a Roudnici nad Labem a pripravujú sa nové v mestách Hradec Králové, Tábor a Pardubice.

M-MARKET, a.s. je významnou slovenskou investičnou spoločnosťou sídliacou v Lučenci. Charakter jej pôsobenia na trhu je od roku 1997 koncentrovaný najmä v prenájme nehnuteľností, developerských činnostiach, správe a tiež facility managemente. Od roku 2012 spoločnosť M-Market začala prostredníctvom svojej dcérskej spoločnosti Prometheus Capital a.s. pôsobiť aj na trhu private equity.