Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Európska komisia: Slovensko dostane na výstavbu D3 takmer 150 mil. eur

Ilustračná snímka Foto: TASR/Štefan Puškáš

Technicky náročný projekt na úseku Žilina, Strážov - Žilina, Brodno dlhý 4,3 kilometra EK schválila minulý týždeň.

Brusel 8. marca (TASR) – O priznaní finančnej podpory vo výške 147,6 milióna eur na výstavbu diaľničného úseku D3 pri Žiline dnes informovala Európska komisia (EK). Technicky náročný projekt na úseku Žilina, Strážov - Žilina, Brodno dlhý 4,3 kilometra EK schválila minulý týždeň.

Uvedený projekt je súčasťou obchvatu Žiliny a je súčasťou dopravného spojenia medzi diaľnicou D1 s Poľskom. Eurokomisia projekt vníma v európskom rozmere a pripomenula, že projekt umožňuje prepojenie dopravnej infraštruktúry Poľska, Českej republiky, Rakúska a Maďarska. Tiež si od neho sľubuje zlepšenie dopravnej situácie, kvality života a zníženie nehodovosti.

"Bezproblémové prepojenie naprieč Úniou udržuje lokálne ekonomiky konkurencieschopné a prináša konkrétne pozitívne zmeny do každodenného života občanov. Vybudovanie tejto sekcie D3 sa výrazne prejaví na rozvoji Žiliny, aj celého regiónu," uviedla eurokomisárka pre regionálnu politiku Corina Cretuová.

Prakticky celá trasa diaľničného úseku D3 Žilina, Strážov – Žilina, Brodno vedie buď po mostoch, alebo cez tunel. Začiatok úseku je v priamom napojení na úsek D3 Hričovské Podhradie – Žilina, Strážov. Následne premosťuje estakádou Hričovskú priehradu a vchádza do tunela Považský Chlmec. Úsek má byť odovzdaný do užívania v októbri 2017.