Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Slovensko chce cez eurofondy podporiť domácnosti pri kúpe malých OZE

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Razantnejšiemu prieniku OZE na trh, predovšetkým do domácností, v dnešnej dobe bráni podľa EPV pomerne vysoká investičná náročnosť.

Bratislava 27. mája (TASR) - Slovensko chce prostredníctvom eurofondov finančne podporiť domácnosti pri kúpe malých obnoviteľných zdrojov energie (OZE).

Plánuje tiež motivovať občanov k zatepľovaniu či modernizácii vykurovania rodinných domov, a to až do výšky 50 % nákladov. V neposlednom rade pripravuje stratégiu rozvoja elektromobility. Informoval o tom portál Energie pre Vás (EPV).

Razantnejšiemu prieniku OZE na trh, predovšetkým do domácností, v dnešnej dobe bráni podľa EPV pomerne vysoká investičná náročnosť. Oproti konvenčným zdrojom sú síce drahšie, zato ich prevádzka je spravidla lacnejšia, keďže využívajú energie, ktoré sú voľne prístupné.

V rámci Operačného programu EÚ - Kvalita životného prostredia by mala finančná podpora domácnostiam v období rokov 2014 až 2021 predstavovať 100 miliónov eur. V súčasnosti sa čaká na schválenie tohto programu Európskou komisiou (EK), čo znamená, že prví žiadatelia by mohli predmetnú podporu čerpať už v druhej polovici roka 2014.

EÚ, ako aj jednotlivé členské štáty si dlhodobo uvedomujú dôležitosť energetického sektora pre ekonomický vývoj, životné prostredie, ale aj každodenný život obyvateľov miest a obcí. Často sa však v médiách a na rôznych fórach spomínajú predovšetkým veľké projekty, ktoré sú koncovým odberateľom dosť vzdialené. O to menej sa hovorí o najnovších technológiách a ich výhodách pre bežných ľudí.

"Projektom Dni Energií na Slovensku 2014 chceme tento informačný nedostatok odstrániť," uviedol ďalej portál Energie pre Vás, ktorý má v pláne v spolupráci s partnermi zrealizovať osvetu. Počas júna tohto roka chce priblížiť obyvateľom a návštevníkom vybraných miest solárne systémy, tepelné čerpadlá, obnovu bytových a rodinných domov a elektromobilitu. Prezentácie väčšiny z týchto technológií sa uskutočnia v čase od 9.00 do 16.00 h v Bratislave na Hlavnom námestí 10. júna, v Žiline na Námestí A. Hlinku 12. júna, v Košiciach na Hlavnej ulici pred Štátnou vedeckou knižnicou 16. júna a v Banskej Bystrici na Námestí SNP 17. júna 2014.