Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Ekonomika

Slovensko má získať 100 % akcií SPP, ale bez dcérskych spoločností

Foto: TASR/Michal Svítok

Vláda dnes rokuje o reorganizácii vlastníckej štruktúry Slovenského plynárenského priemyslu, dlhoch zdravotníckych zariadení aj o o výške pracovnej odmeny obvineným a odsúdeným.

Bratislava 12. decembra (TASR) - Výsledkom reorganizácie vlastníckej štruktúry Slovenského plynárenského priemyslu (SPP), ku ktorej dôjde pri predaji 49-% podielu zahraničných akcionárov českej spoločnosti Energetický a průmyslový holding (EPH), má byť 100-% vlastníctvo SPP štátom, ale bez jeho dcérskych spoločností.


Vyplýva to z návrhu právnych dokumentov súvisiacich so zmenou vlastníckej štruktúry spoločnosti Slovak Gas Holding B.V. a realizáciou modelu nezávislého prevádzkovateľa prepravnej siete v spoločnosti eustream, ktorý dnes schválil vládny kabinet.

"Týmto krokom získava SR bezvýhradnú kontrolu nad cenotvorbou v oblasti dodávok pre zákazníkov a taktiež hodnotu obchodnej značky SPP," vysvetlilo zámer získať 100 % akcií SPP ministerstvo hospodárstva. Dcérske spoločnosti plynární budú vlastnené SPP a EPH v doterajšom pomere 51 % ku 49 %, pričom český spoluvlastník bude mať v dcérskych spoločnostiach manažérsku kontrolu.

Francúzsky GDF Suez International SAS a nemecký E.ON Ruhrgas International GmbH v súčasnosti prostredníctvom Slovak Gas Holding B.V (SGH) vlastnia 49 % akcií SPP. Ešte v júni tohto roka však informovali predsedu vlády o zámere previesť 100 % akcií SGH na českú spoločnosť EPH. Podľa súčasnej akcionárskej zmluvy a stanov plynární je uskutočnenie takejto transakcie a súvisiaceho financovania podmienené udelením súhlasu, resp. nevyužitím predkupného práva zo strany Slovenskej republiky.

V rámci mandátu udeleného vládou následne Ministerstvo hospodárstva (MH) SR začalo so zúčastnenými subjektmi rokovať o znení právnych dokumentov, za akých môže SR transakciu akceptovať. "Základným rokovacím princípom bola snaha o maximálne možné posilnenie postavenia majoritného akcionára v rámci spoločnosti SPP a všeobecné posilnenie akcionárskych práv FNM ako vykonávateľa akcionárskych práv," zdôrazňuje v materiáli schválenom vládou rezort hospodárstva.

Ďalším dôležitým princípom bola pre ministerstvo snaha ešte pred odchodom súčasných akcionárov a udelením súhlasu s predajom ich podielu dosiahnuť urovnanie maximálneho počtu prebiehajúcich a potenciálnych súdnych sporov. "Výsledkom týchto rokovaní je dvojfázové urovnanie veľkej väčšiny otvorených sporov," avizuje MH SR.

Vyplýva to z návrhu právnych dokumentov súvisiacich so zmenou vlastníckej štruktúry spoločnosti Slovak Gas Holding B.V. a realizáciou modelu nezávislého prevádzkovateľa prepravnej siete v spoločnosti eustream, o ktorom má dnes rokovať vládny kabinet.


Zdravotnícke zariadenia dlhujú Sociálnej poisťovni vyše 52 miliónov eur

Sociálna poisťovňa
Foto: TASR/Martin Baumann
Dlhy zdravotníckych zariadení na poistnom naďalej rastú. Ku koncu októbra dlhovali Sociálnej poisťovni 52,1 milióna eur. Oproti septembru tak došlo k nárastu o vyše štyri milióny eur, na konci minulého roka boli dlhy nemocníc či ústavov nižšie o takmer 33,3 milióna eur. Vyplýva to z informácie, ktorú dnes vzala na vedomie vláda.

Pohľadávky voči štátnym zdravotníckym zariadeniam dosiahli ku koncu októbra 30,4 milióna eur. Oproti koncu roka došlo k ich zvýšeniu o takmer 27,8 milióna eur. Problém s platením majú podľa Sociálnej poisťovne Univerzitná nemocnica Bratislava, Fakultná nemocnica s poliklinikou F. D. Roosevelta Banská Bystrica, Detská fakultná nemocnica s poliklinikou Bratislava, Fakultná nemocnica Trnava, Národná transfúzna služba SR a Východoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb.

Dlhy transformovaných zdravotníckych zariadení predstavovali takmer 21,7 milióna eur. Oproti koncu roka 2011 tak vzrástli o 5,4 milióna eur. Nárast pohľadávok z titulu neplatenia mesačných odvodov sa zaznamenal pri 11 zariadeniach.

Sociálna poisťovňa evidovala k 31. októbru celkovo 21 sledovaných zdravotníckych zariadení s pohľadávkou. Z toho je šesť štátnych a 15 transformovaných zdravotníckych zariadení.


Obvinení a odsúdení budú mať v roku 2013 rovnakú odmenu

Trojica odsúdených (zľava) Vladimír, Peter a Pavol pracujú 12. januára 2009 v ilavskej väznici na príprave časopisu Motýľ.
Foto: TASR/Radovan Stoklasa
Obvinení a odsúdení budú v roku 2013 pracovať za rovnakú odmenu ako tento rok. Tá sa totiž nebude pre konsolidáciu verejných financií valorizovať. Vyplýva to zo zmeny nariadenia vlády SR o výške pracovnej odmeny a podmienkach jej poskytovania obvineným a odsúdeným, ktorú dnes schválil kabinet.

Valorizačný mechanizmus sa tak nepoužije, a to ani vzhľadom na medziročný nárast výšky minimálnej mzdy, z čoho sa pri jeho stanovení vychádza.

Pracovná odmena pozostáva z pracovnej tarify, príplatkov za prácu nadčas, v sobotu a nedeľu, vo sviatok, v noci a sťaženom a zdraviu škodlivom pracovnom prostredí. Ďalšiu zložku tvorí osobný príplatok.

Obvinených a odsúdených zaradia do pracovnej triedy podľa druhu vykonávanej práce riaditelia ústavu. Zároveň im určia aj pracovnú tarifu podľa počtu rokov započítanej praxe.

Výška pracovnej tarify tak na budúci rok zostáva na úrovni od 149,10 do 286,40 eura mesačne podľa pracovnej triedy pri praxi do päť rokov. Pri praxi nad desať rokov je to od 162,30 do 311,20 eura mesačne v závislosti od pracovnej triedy.