Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Slovensko by mohlo MMF požičať 1,56 miliardy eur

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Rezort financií informuje, že do začiatku apríla tohto roka uzavrel fond dohody o bilaterálnych pôžičkách v celkovej výške 138,86 miliardy eur.

Bratislava 11. júna (TASR) - Slovensko v prípade potreby poskytne Medzinárodnému menovému fondu (MMF) bilaterálnu pôžičku v maximálnej výške 1,56 miliardy eur. Ide o iniciatívu na posilnenie kapacity fondu o 200 miliárd eur, ku ktorej sa zaviazali členské krajiny Európskej únie (EÚ) ešte v roku 2011. Vyplýva to z návrhu dohody o pôžičke medzi SR a MMF, ktorý predložilo ministerstvo financií do pripomienkového konania.

Na celkovej sume sa budú členovia eurozóny podieľať 150 miliardami eur. Výška príspevku SR je vypočítaná na základe podielu na členských kvótach MMF. Rezort financií informuje, že do začiatku apríla tohto roka uzavrel fond dohody o bilaterálnych pôžičkách v celkovej výške 138,86 miliardy eur, a to s Francúzskom, Nemeckom, Talianskom, Holandskom, Španielskom, Belgickom, Fínskom a Maltou.

Z pripravovanej dohody s MMF môžu Národnej banke Slovenska (NBS) vzniknúť nákladové aj výnosové úroky. Ministerstvo financií preto navrhuje následné uzavretie dohody s centrálnou bankou o refundácii prípadného negatívneho rozdielu. Na tento účel vyčleňuje v kapitole všeobecnej pokladničnej správy rezervu v objeme 10,5 milióna eur v tomto roku a 17,5 milióna eur v ďalších troch rokoch.