Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Slovensko na EXPO Dubaj predstaví vodíkový autobus aj lietadlo

Na snímke tím nadaných slovenských stredoškolákov, ktorí budú Slovensko reprezentovať na ďalšom ročníku prestížnej medzinárodnej robotickej olympiády FIRST Global, ktorý sa uskutoční 24. – 27. októbra v Dubaji. Foto: TASR – Roman Hanc

Návrh na pokračovanie príprav na Expo v Dubaji v stredu (30. 9.) schválila vláda. Náklady na vznik a zabezpečenie prevádzky slovenského pavilónu v Dubaji budú takmer 6,5 milióna eur.

Bratislava 1. októbra (TASR) – Slovenská expozícia na budúcoročnej svetovej výstave Expo 2020 v Spojených arabských emirátoch bude zameraná na tému Mobilita a hlavnými exponátmi by mali byť autobus na vodíkový pohon, lietadlo a vesmírny prieskumný rover. Informovali o tom na štvrtkovom brífingu minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) a komisárka pre EXPO Dubaj Miroslava Valovičová.

Svetová výstava EXPO Dubaj 2020 bola pôvodne naplánovaná od 20. októbra 2020 do 10. apríla 2021. Pre pandémiu ochorenia COVID-19 ju organizátori odložili o rok. EXPO Dubaj 2020 sa bude oficiálne konať v novom termíne od 1. októbra 2021 do 31. marca 2022.

"V Národnom pavilóne tak bude priestor na prezentáciu inovatívnych a sofistikovaných technológií práve z oblasti mobility. Okrem iného chceme pred svetovým fórom využiť možnosť prezentovať poznatky a výsledky slovenských vedcov z oblasti vodíkových technológií," uviedol Sulík.

Nová komisárka pre EXPO Dubaj Miroslava Valovičová spresnila, že v stálej expozícii národný pavilón v oblasti vesmírnych technológií predstaví vesmírny prieskumný rover a letectvo by malo reprezentovať jedno z lietadiel vyrábaných na Slovensku. V druhej časti pavilónu bude priestor pre prezentáciu inovatívnych riešení a výrobkov aj pre menšie firmy či startupy. Záujemcovia o prezentáciu sa podľa generálneho riaditeľa Slovenskej agentúry pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO) Róberta Šimončiča môžu hlásiť na internetovej stránke www.mhsr.sk/expo.

Návrh na pokračovanie príprav na Expo v Dubaji v stredu (30. 9.) schválila vláda. Náklady na vznik a zabezpečenie prevádzky slovenského pavilónu v Dubaji budú takmer 6,5 milióna eur. Z toho sú dva milióny eur určené na realizáciu expozície, 1,4 milióna eur na prenájom priestorov, necelé dva milióny eur majú stáť prevádzkové výdavky a 1,1 milióna eur je určených na kultúrne, odborné a sprievodné podujatia a mediálnu komunikáciu.