Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Slovensko navštevuje stále viac turistov

Turisti sa člnkujú vo vodách Štrbského plesa počas horúčav na Štrbskom Plese vo Vysokých Tatrách Foto: TASR/Oliver Ondráš

Záujem o dovolenku na Slovensku sa zvýšil aj zo vzdialených trhov.

Bratislava 1. decembra (TASR) - Záujem o dovolenku na Slovensku neustále rastie. Podľa údajov Štatistického úradu (ŠÚ) SR bolo Slovensko v "letnom" štvrťroku (júl – september) v hľadáčiku cestovateľov zo všetkých kútov sveta. Oddych v prírode, pri vode, na hradoch či v mestách si vybralo takmer 780.000 Slovákov, čo je o 18 % viac ako minulý rok. Počet návštevníkov zo zahraničia narástol až o 21,5 %.

Tradične najviac zahraničných dovolenkárov (195.000) prišlo v lete z Českej republiky. Návštevnosť SR rastie aj z ostatných európskych krajín. Maďarov sa na Slovensku rekreovalo o 28 % viac ako minulé leto, počet Poliakov stúpol o 7 %, Rakúšanov o 18 % a Nemcov o 16 %. Hranicu 10.000 návštevníkov prekročili v lete aj dovolenkári zo západnej Európy – z Veľkej Británie (21.000, + 38 %), z Talianska (19.200, + 17 %), Francúzska (12.700, + 11 %) či zo Španielska (10.600, + 76 %).

"Sme veľmi radi, že sa potvrdili informácie z regiónov, ktoré hovorili o vynikajúcej letnej sezóne. Pod nárast turistov sa určite podpísala aj intenzívna propagácia Slovenska na domácom i na zahraničných trhoch z autorskej dielne Slovenskej agentúry pre cestovný ruch. Najmä reklamné kampane v televíziách a online prostredí zvýšili enormne návštevnosť národného portálu www.slovakiatravel, ktorý poskytuje informácie záujemcom o návštevu Slovenska. Od začiatku roka vzrástla návštevnosť portálu medziročne o 106 %," povedala Marta Kučerová, generálna riaditeľka SACR.

Záujem o dovolenku na Slovensku sa zvýšil aj zo vzdialených trhov. Počet dovolenkárov z USA vzrástol o 33 %, z Číny o 80 %, z Izraela prišlo o 57 % viac návštevníkov ako v minulom roku. Letné dovolenky sa vyznačujú aj dlhšími pobytmi. Turisti zostali na Slovensku v priemere 3,2 noci, čo je jednu noc nad priemerom.

"V tomto roku by sme radi prekonali návštevnosť z rekordného roku 2008, kedy presiahla 4 milióny turistov. Za prvých deväť mesiacov tohto roka prišlo na Slovensko už 3,3 milióna turistov, čo je o 14 % viac ako v minulom roku. Na podporu zimnej sezóny sme spustili viacero marketingových aktivít na Slovensku aj v zahraničí. Chceme nimi inšpirovať záujemcov o cestovanie, aby si zimnú dovolenku užili na Slovensku," uviedla Kučerová.

Národný portál cestovného ruchu www.slovakia.travel navštívilo od začiatku roka do 23. novembra viac ako 2,25 milióna návštevníkov. Mesačne ho navštívi priemerne viac ako 204.000 používateľov internetu. Portál je nielen komplexným zdrojom informácií, ale aj veľmi dobrým indikátorom rastúceho záujmu o Slovensko.