Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Slovensko nie je vstupnou bránou pre ekoprodukty z tretích krajín

Zážitkový trh pod názvom TRH-PIAC-MARKT, na ktorom ponúkajú návštevníkom lokálne farmárske produkty, zahraničné delikatesy, súčasťou je aj burza vinylových platní aj kníh v bratislavskej Starej tržnici na Námestí SNP 19. júla 2014. Na snímke atmosféra trhu. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Pokiaľ by chcel na Slovensko z krajín mimo Európskej únie (EÚ) niekto dovážať bioprodukty, musí sa zaregistrovať na Ústrednom kontrolnom a skúšobnom ústave poľnohospodárskom (ÚKSÚP) v Bratislave.

Bratislava 19. júla (TASR) - Biopotraviny z tretích krajín sa dovážajú na Slovensko len zriedka. Najväčšími dovozcami sú Veľká Británia, Holandsko a Nemecko. Pokiaľ by chcel na Slovensko z krajín mimo Európskej únie (EÚ) niekto dovážať bioprodukty, musí sa zaregistrovať na Ústrednom kontrolnom a skúšobnom ústave poľnohospodárskom (ÚKSÚP) v Bratislave.

"Slovensko nie je vstupnou bránou pre produkty ekologickej poľnohospodárskej výroby dovážané z tretích krajín. Slovenskí ekologickí prevádzkovatelia dovážajú produkty ekologickej poľnohospodárskej výroby pre vlastné spracovanie alebo pre predaj. Napríklad v tomto roku sa dovoz realizoval prostredníctvom štyroch ekologických dovozcov. Zrealizovaných bolo spolu šesť dovozov bioproduktov. Čo sa týka vývozu produktov ekologickej poľnohospodárskej výroby, tam je Slovensko na nulovej úrovni. Kde-tu nejaký malý vývoz, ktorý však štatisticky nie je vyčísliteľný voči iným členským štátom únie," informovala TASR Juliana Schlosserová, riaditeľka odboru životného prostredia a ekologického poľnohospodárstva ústavu.

Dovozcovia, a nielen pestovatelia bioplodín, ekochovatelia či výrobcovia biopotravín musia byť na ústave registrovaní v systéme ekologickej poľnohospodárskej výroby a tiež každoročne povinne kontrolovaní. "Registráciu vykonáva náš odbor životného prostredia a ekologického poľnohospodárstva," doplnila Schlosserová.