Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Slovensko patrí medzi lídrov v bezkontaktných platbách

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Znamená to, že vzhľadom na počet obyvateľov, ale aj počet uskutočnených platieb patrí Slovensko v tejto oblasti k špičke v Európe.

Bratislava 8. apríla (TASR) - Banky na Slovensku už vydali viac ako 3 milióny bezkontaktných platobných kariet. Znamená to, že vzhľadom na počet obyvateľov, ale aj počet uskutočnených platieb patrí Slovensko v tejto oblasti k špičke v Európe. Ako uviedli dnes v Bratislave na stretnutí s novinármi zástupcovia VÚB, ukazuje sa, že zatiaľ ich častejšie využívajú muži ako ženy.

Na Slovensku sa dá platiť bezkontaktne troma spôsobmi. Bezkontaktnou platobnou kartou, nálepkou alebo mobilom. Rastúcu popularitu bezkontaktného platenia potvrdzuje aj zvyšujúci sa počet bezkontaktných platobných kariet. Kým v prvom štvrťroku 2014 bol na Slovensku ich podiel sotva 50 %, ku koncu roka ich počet presiahol 3.200.000, teda viac ako 64 % zo všetkých kariet na trhu. Vo VÚB predstavujú bezkontaktné karty 41 % z celkového počtu platobných kariet vydaných bankou.

Rozšírenie bezkontaktných platieb významne súvisí s rastom počtu terminálov, ktoré takéto transakcie podporujú. Bezkontaktné platby sa využívajú najmä na platenie doma na Slovensku, kde sa vlani uskutočnilo až 91 % všetkých transakcií a zvyšných 9 % urobili držitelia kariet najmä v Česku, Poľsku, Rakúsku a Maďarsku.

A hoci sa hovorí, že technológie sú výsadou mladých, ľudia do 25 rokov tvoria len 22 % zo všetkých platiacich bezkontaktne. Najviac priaznivcov majú bezkontaktné platby medzi ľuďmi vo veku od 30 do 50 rokov. Ani starší ľudia sa však takémuto spôsobu platenia nevyhýbajú, len vo VÚB je 25 % používateľov vo veku nad 50 rokov. Najstarší priaznivec tejto technológie má 90 rokov.

Priemerná hodnota nákupu v roku 2014 s bezkontaktnou kartou bola necelých 10 eur, čo svedčí o pretrvávajúcom trende používania bezkontaktných platieb na menšie nákupy. Nakupuje sa najmä v supermarketoch, na čerpacích staniciach, v reštauráciách a u maloobchodníkov. Bezkontaktne možno mobilnými platbami zaplatiť až do výšky 1000 eur, pričom pri platbách do 20 eur nie je nutné zadávať PIN kód.