Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Slovensko potrebuje druhý pilier, treba ho podľa opozície chrániť

Na snímke v popredí Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS). V pozadí zľava Richard Sulík (SaS), Daniel Lipšic (nezaradený), Martin Chren (nezaradený), Erika Jurinová (OĽaNO), Július Brocka (KDH) a Ivan Švejna (Most-Híd) počas konferencie. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Predseda vlády SR Robert Fico nazval podľa Kaníka druhý pilier obludným podvodom.

Bratislava 21. januára (TASR) – Slovensko sa v budúcnosti nezaobíde bez druhého dôchodkového piliera, treba ho preto chrániť. Zhodli sa na tom na dnešnej tlačovej konferencii opoziční poslanci Národnej rady SR Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS), Július Brocka (KDH), Erika Jurinová (OĽaNO), Ivan Švejna (Most-Híd), predseda strany Sloboda a Solidarita (SaS) a europoslanec Richard Sulík, ako aj nezaradení poslanci Martin Chren a Daniel Lipšic.

Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) nazval podľa Kaníka druhý pilier obludným podvodom. "Chcem sa však spýtať, či je podvodom, že 1,5 milióna bežných ľudí má na svojich účtoch v osobnom vlastníctve viac ako 6 miliárd eur, ktoré by bez 2. piliera nemali. Je to v priemere na aktívneho sporiteľa približne 5200 eur. Nie, toto nie je podvod. Podvod je to, čo arciknieža podvodu a klamstva Robert Fico niekoľkokrát spravil. Podvodom je to, že trikrát otvoril druhý pilier, klamal ľudí a snažil sa ich z neho vyhnať," povedal Kaník.

Najväčšiu zodpovednosť za to, že 2. dôchodkový pilier je 'slabší' a nenaplní očakávania prvých sporiteľov, nesie podľa Brocku Robert Fico a strana Smer-SD. "Smeru sa minuli zdroje na ich nezodpovednú populistickú predvolebnú politiku, preto potrebuje úspory sporiteľov. Oni na ne už siahli, keď v minulosti veľmi nešťastným spôsobom ohrozili 2. pilier. Teraz sa rozhodli znovu siahnuť na úspory sporiteľov, a to tak, že stačí otvoriť 2. pilier, vyhnať z neho časť ľudí a budú mať dosť peňazí aj na svoj druhý sociálny balíček. Ten prvý sociálny balíček zaplatili ľudia z vyšších daní," poznamenal Brocka.

"Najhoršie, čo sa mohlo stať, sú obludné zásahy premiéra Fica do 2. piliera. Vôbec sa nepozerá na to, ako rieši demografiu, ako sa stará o rodinnú politiku. To, že tento rok sú opäť krátené peniaze na rodinnú politiku, je svedectvom toho, že jeho úlohou je rušiť alebo ešte viac zobludniť 2. pilier. Proti tomu sa veľmi silno staviame," podčiarkla Jurinová.

"Druhý pilier je premiérom Ficom označovaný za pravicový projekt. Málokomu je známe, že prvú verziu 2. piliera prezentoval v prvej Dzurindovej vláde Peter Magvaši, zástupca strany SDĽ," konštatoval Švejna. V mnohých krajinách podľa jeho slov zavádzali 2. pilier práve ľavicové, nie pravicové vlády.

Peniaze, ktoré sú dnes v 2. pilieri, by sa podľa Chrena boli prejedli, či použili na sociálne balíčky, alebo by sa 'utopili' v rôznych netransparentných tendroch. "Dnes tie peniaze máme reálne odložené na budúce dôchodky, aby o dvadsať, tridsať rokov dokázal štát vyplácať dôstojné dôchodky pri súčasnom demografickom vývoji," dodal Chren.

Prvý dôchodkový pilier funguje v súčasnosti v SR podľa Sulíka vďaka vcelku priaznivej demografii. "Ak sa posunieme o 35 rokov do budúcnosti, tak populačne silnejšie súčasné ročníky, ktoré majú dnes 35 rokov budú mať 70 rokov. Tých bude musieť živiť generácia, ktorá sa dnes narodila a je populačne slabšia," pripomenul Sulík.

Prvý pilier je podľa Lipšica klasická pyramídová hra. Druhý pilier nie je výmysel reformátorov, ale demografická nevyhnutnosť. "Dnešné posolstvo Robertovi Ficovi je, aby sa nezahrával s budúcnosťou ľudí vo veku pod 50 rokov," doplnil Lipšic.

TASR sa pokúsi získať reakciu Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

SIEŤ: Druhý a tretí dôchodkový pilier treba zlúčiť
Bratislava 21. januára (TASR) – Strana Sieť navrhuje zlúčiť druhý a tretí pilier, v ktorom si ľudia sporia na starobné dôchodky, a urobiť tak sporenie lacnejším. Navrhuje tiež, aby mali ľudia možnosť slobodne sa rozhodnúť, ako naložia s úsporami nad rámec povinného mesačného minima, ktoré by mali dôchodkové správcovské spoločnosti(DSS)za svojich sporiteľov odviesť do prvého, priebežného dôchodkového piliera. Úspornejšiu obsluhu systému by podľa nej zabezpečilo aj zavedenie povinných indexových fondov. Tieto opatrenia majú podľa predsedu tejto mimoparlamentnej strany Radoslava Procházku odmeniť ľudí, ktorí si sporia.

"Sieť nepovažuje za kľúčové vyháňať ľudí z druhého piliera. Sme presvedčení, že títo ľudia namiesto neustálych ústrkov a šikanovania, či už zo strany štátu, alebo DSS si zaslúžia pochvalu a rešpekt," povedal TASR.

Sieť navrhuje, aby si sporitelia nemuseli kupovať drahé anuity a aby DSS previedla do Sociálnej poisťovne peniaze potrebné na to, aby spolu s prvým pilierom mal sporiteľ minimálny dôchodok a zvyšok si mohol vybrať naraz alebo postupne podľa vlastného uváženia. V takom prípade by si, ako vysvetlil podpredseda Siete Miroslav Beblavý, nemuseli kupovať od poisťovní žiadne anuity, keďže zvyšok by ostal na účtoch DSS. Takto by sa podľa Beblavého vstup do dôchodku stal lacnejší.

"Dôležité je zlacniť aj samotné sporenie, keďže veľa ľudí stratí časť úspor, ak je sporenie drahé. Navrhujeme preto spojiť účty sporiteľov zapojených do druhého a tretieho dôchodkového piliera a urobiť tak sporenie lacnejším," priblížil podpredseda Siete, keďže ako podotkol, sporenie v treťom pilieri je ešte drahšie ako v druhom.

"Navrhujeme tiež, aby mali sporitelia právo preniesť si svoje úspory z tretieho piliera do druhého a zároveň, aby si zachovali všetky práva, napríklad daňové výhody. Myslíme si tiež, že zrušené indexové fondy by sa mali stať základnou možnosťou pre sporiteľov,"
priblížil návrhy Beblavý. Zdôvodnil to tým, že tieto fondy majú pre sporiteľov rovnakú výnosnosť ako tzv. aktívne riadené a zároveň sú podľa Beblavého lacnejšie, takže sporiteľ takto na poplatkoch ušetrí. "Tieto kroky by mohli významne zväčšiť objem peňazí, ktoré sporiteľovi ostanú na konci sporenia," domnieva sa.