Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Na Slovensku vzrástla zamestnanosť aj priemerná mzda

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

V predposlednom mesiaci minulého roka sa darilo aj proexportne zameranému výrobnému sektoru.

Bratislava 14. januára (TASR) - V novembri minulého roka na Slovensku rástla zamestnanosť aj priemerná mzda. Pracovné miesta vznikali najmä v službách, v priemysle, ale aj obchodných činnostiach. Vo svojom aktuálnom komentári to konštatujú analytici Národnej banky Slovenska (NBS).

Zamestnanosť za vybrané odvetvia na Slovensku v jedenástom mesiaci medzimesačne vzrástla o 0,1 %, medziročne sa zvýšila o 2,1 %. Priemerná mzda medzimesačne stúpla o 0,7 %, pričom jej medziročný rast dosiahol 4,7 %. "Na trhu práce aj koncom roka dochádzalo k ďalšej tvorbe pracovných miest. Pričiňuje sa o to najmä odvetvie služieb, ale v nezanedbateľnej miere aj priemysel a obchodné činnosti," skonštatovali analytici národnej banky.

Pozitívne výsledky týkajúce sa zamestnanosti tak podľa analytikov naznačujú, že zamestnanosť by ku koncu vlaňajška mohla naplniť očakávania a prognózy národnej banky. "Hybnou silou v danom období by mohol byť rastúci domáci dopyt, ktorý bol výrazne podporovaný okrem iného aj dočerpávaním eurofondov koncom roka," konštatujú analytici NBS s tým, že pod lepšie čísla zamestnanosti sa podpísalo aj miernejšie počasie.

V predposlednom mesiaci minulého roka sa však darilo aj proexportne zameranému výrobnému sektoru. "Začiatkom roka môže dôjsť k určitému zmierneniu silnej koncoročnej aktivity, avšak rast zamestnanosti by mohol pokračovať," predpokladajú analytici slovenskej centrálnej banky.

V novembri 2015 v raste pokračovala aj priemerná mzda. Ako zdôvodnili analytici, podporoval ju pokračujúci rast slovenskej ekonomiky a rastúci dopyt po pracovnej sile. "Novembrovému zrýchleniu dopomohli pravdepodobne aj výraznejšie koncoročné odmeny v porovnaní s predošlými rokmi," myslia si analytici. Medziročný rast miest sa pritom zrýchlil v priemysle, v stavebníctve, zatiaľ, čo v službách bol pomerne stabilný na úrovni okolo 5 %. "Len v obchode bolo zaznamenané spomalenie dynamiky na úroveň 1,5 %," dodali analytici NBS.