Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Slovensko sa v Dubaji predstaví ako krajina inovatívnych technológií

Na archívnej snímke minister hospodárstva SR Richard Sulík. Foto: TASR - Jakub Kotian

Máme ambíciu odprezentovať sa globálnemu publiku ako krajina vynaliezavosti, prirodzeného talentu a vlastných riešení, či už v oblasti mobility alebo udržateľnosti, uviedol Richard Sulík.

Bratislava 3. augusta (TASR) – Na nadchádzajúcej svetovej výstave Expo 2020 v Dubaji bude Slovensko prezentovať najmodernejšie vodíkové a vesmírne technológie, inovácie v letectve, mobilitu, ale aj prírodné bohatstvo a kultúrne pamiatky. V slovenskom pavilóne si návštevníci budú môcť pozrieť vodíkový autobus, vodíkové auto, vesmírny landrover, niektoré z lietadiel vyrábaných na Slovensku, ako aj model unikátneho projektu čistenia oceánov Ôsmy svetadiel, uviedlo v utorok Ministerstvo hospodárstva (MH) SR. Výstava sa začne 1. októbra a potrvá do konca marca budúceho roka.

„Expo Dubaj je priestor, kde vyšleme správu o moderných krokoch Slovenska a pre Slovensko. Máme ambíciu odprezentovať sa globálnemu publiku ako krajina vynaliezavosti, prirodzeného talentu a vlastných riešení, či už v oblasti mobility alebo udržateľnosti,“ uviedol minister hospodárstva Richard Sulík.

S tým podľa ministra súvisia aj vodíkové technológie. „Vodík je budúcnosť a my chceme byť na ňu pripravení, keďže jedným z efektov zavedenia vodíka ako paliva budúcnosti je výrazné zníženie emisií. Prezentovaním vodíkových technológií na tomto medzinárodnom fóre sa môžeme zviditeľniť ako relevantný hráč, čo kopíruje aj Národnú vodíkovú stratégiu, ktorej realizácia sa po schválení vládou pripravuje,” dodal Sulík.

Hovorkyňa rezortu Katarína Matejková pripomenula, že Spojené arabské emiráty sú centrom rozvíjajúcich sa trhov a Expo Dubaj bude prvou svetovou výstavou, ktorá sa uskutoční v regióne Blízkeho východu, Afriky a Ázie. Expo bude mať nádych výnimočnosti aj preto, že sa bude konať počas osláv 50. výročia založenia Spojených arabských emirátov.

Svetová výstava Expo 2020 v Dubaji, na ktorej sa zúčastní 193 krajín, je zároveň príležitosťou na propagáciu cestovného ruchu a Slovenska ako atraktívnej destinácie. Tejto téme podľa MH prispôsobí agentúra na podporu cestovného ruchu Slovakia travel spolu s regionálnymi organizáciami cestovného ruchu aj Národný týždeň na Expo Dubaj. Ten bude venovaný histórii slovenského kúpeľníctva. Ambíciou je zároveň odprezentovať Slovensko ako modernú krajinu obdarenú prírodnými krásami, národnými kultúrnymi pamiatkami či podzemným bohatstvom v podobe jaskýň a početných minerálnych prameňov.

Areál výstaviska Expo v Dubaji sa nachádza na ploche viac ako 438 hektárov, čo predstavuje rozlohu takmer 900 futbalových ihrísk. Národná expozícia Slovenska bude na ploche s výmerou vyše 2100 štvorcových metrov v prenajatom trojpodlažnom pavilóne. V rotačnej expozícii slovenského pavilónu budú v súlade s jednotlivými tematickými týždňami predstavené najzaujímavejšie podnikateľské projekty a inovácie. V pavilóne sa budú striedať menšie tematicky zamerané výstavy. Účasť slovenských podnikateľských subjektov na výstave bude zastrešovať Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO). Počas desiatich tematických týždňov sa odprezentuje viac ako 130 spoločností zo Slovenska.