Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Slovensko si v indexe konkurencieschopnosti mierne polepšilo

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Slovensko patrilo v rokoch 2007 – 2009 medzi vysoko konkurenčné krajiny (30. miesto), čo sa mu za ostatné roky nepodarilo udržať.

Bratislava 15. júna (TASR) – Slovensko v tomto roku postúpilo v indexe konkurencieschopnosti švajčiarskeho Inštitútu pre rozvoj manažmentu na 49. miesto zo 63 hodnotených krajín a zlepšilo sa oproti ostatnému hodnoteniu o jednu priečku. Z krajín Vyšehradskej štvorky je za Slovenskom iba Poľsko, ktoré sa prepadlo o tri priečky na 50. miesto. Najlepšie skončilo Dánsko pred Švajčiarskom a Singapurom, informovala v stredu Nadácia F. A. Hayeka.

"Slovensko sa medziročne najviac zhoršilo v oblasti medzinárodného obchodu, v čom zohrala dominantnú úlohu ruská invázia na Ukrajinu a náladách spoločnosti smerom k podnikateľom a otvorenej ekonomike," uviedla nadácia. Naopak zlepšenia z hľadiska výsledkov Slovenska nastali v oblasti medzinárodných investícií, produktivity pracovnej sily, trhu práce a manažérskeho prístupu.

Ani v jednom z posudzovaných faktorov sa Slovensko neumiestnilo v prvej dvadsiatke. Naopak až v prípade šiestich faktorov je Slovensko v najhoršej desiatke. Najhoršie hodnotenie, až 62. miesto, dosiahlo Slovensko v kategórii Prístup a hodnoty našej spoločnosti, na 56. priečke skončilo v hodnotení podnikových financií a napríklad neflexibilný trh práce vyniesol krajine 58. miesto.

Najúspešnejšou krajinou regiónu V4 je Česko, ktoré si v tomto roku zlepšilo umiestnenie z minulého roku až o osem pozícií a je aktuálne na 26. mieste. Najväčší pokrok krajina dosiahla v rámci efektívnosti podnikania. V oblasti trhu práce krajina postúpila o 17 miest a v postupoch riadenia sa zlepšila až o 23 miest. V rámci infraštruktúry sa krajine najviac darilo v oblasti zdravia a životného prostredia, kde postúpila o päť priečok.

Slovensko v celkovom hodnotení skončilo aj za Maďarskom, ktoré si oproti roku 2021 polepšilo o tri miesta, pričom sa umiestnilo na 39. priečke. Maďarsko urobilo najväčší pokrok v oblasti efektívnosti podnikania, kde došlo k zlepšeniu o osem miest. Krajina bola úspešná aj v oblasti efektivity vlády, najmä v oblasti verejných financií a podnikateľskej legislatívy. V Maďarsku došlo aj k zlepšeniu infraštruktúry.

Slovensko patrilo v rokoch 2007 – 2009 medzi vysoko konkurenčné krajiny (30. miesto), čo sa mu za ostatné roky nepodarilo udržať.

Rozdiel v konkurenčnej sile postkomunistických a "západných" krajín je zreteľný na príklade Rakúska, ktoré, hoci leží tesne pri Slovensku, je 20. najkonkurenčnejšou ekonomikou. Pred Slovenskom sa z regiónu umiestnili tiež Litva, Lotyšsko a Estónsko, ale aj aj Slovinsko. Posledné miesta v rebríčku zaznamenali Južná Afrika, Mongolsko, Argentína a Venezuela.