Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Slovensko a Taliansko sa zhodujú na solidarite voči Grécku

Slovenský minister zahraničných vecí a Európskych záležitostí Miroslav Lajčák (vpravo) a taliansky minister zahraničných vecí a medzinárodnej splupráce Paolo Gentilone (vľavo) si podávajú ruky pred rokovaním v Bratislave 3. júla 2015. Foto: TASR - Miroslav Košírer

Taliansko nemá záujem na vylúčení Grécka z eurozóny alebo z EÚ, tvrdí taliansky minister zahraničných vecí.

Bratislava 3. júla (TASR) – Princíp solidarity Európskej únie platí aj pri Grécku. Zhodli sa na tom dnes šéfovia diplomacií SR a Talianska Miroslav Lajčák a Paolo Gentiloni, ktorý je na návšteve v Bratislave.

"Máme záujem Grécku pomôcť, ale potrebujeme taký istý záujem vidieť aj zo strany gréckej vlády. Máme problém pochopiť viaceré kroky a vyhlásenia, ktoré z Atén prichádzajú, lebo sa nezdá, že by išli v smere hľadania spoločného riešenia," zdôraznil po rokovaní Lajčák.

Gentiloni doplnil, že Taliansko nemá žiadny záujem na vylúčení Grécka z eurozóny alebo z EÚ. "Naopak, naším cieľom stále bolo, aby sme dospeli k dohode," poznamenal s tým, že grécka vláda sa rozhodla pre referendum. Takže momentálne sa čaká na jeho výsledok a vyhlásenie vlády. "Želáme si, aby po referende vznikli podmienky pre ďalšie pôsobenie Grécka v únii a eurozóne," dodal.

Grécka vláda vyhlásila referendum k prijatiu podmienok veriteľov na riešenie gréckej krízy. Tento krok viedol k zastaveniu rokovaní Atén s veriteľmi, následne nezaplateniu dlhu Grécka voči Medzinárodnému menovému fondu a zavedeniu kapitálových kontrol v krajine. Atény tvrdia, že "nie" v nedeľňajšom hlasovaní by posilnilo ich vyjednávaciu pozíciu o treťom balíku pomoci. Európska komisia to označuje za falošné tvrdenia.

Lajčák nemá obavy z toho, že Európska únia nezvládne ekonomické a bezpečnostné problémy, ktorým v súčasnosti čelí. "Pretože jeden zo záverov týchto kríz je, že treba posilniť integráciu Európy, osobitne európsku menovú úniu a inštrumenty, ktoré budú garantovať našu finančnú a bankovú stabilitu," avizoval.

Podľa Gentiloniho je dôležité, aby Európa ukázala, tak ako doteraz, schopnosť spoločných rozhodnutí a postojov.