Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Top 10 najväčších spracovateľov mäsa zaberá viac ako 68 % trhu v SR

Ilustračné foto Foto: TASR - Henrich Mišovič

Spracovateľom mäsa s najvyššími tržbami vo výške 88,82 milióna eur je Hyza, nasleduje Mecom Group s tržbami v celkovej výške 82,58 milióna eur.

Bratislava 26. novembra (TASR) – Malé firmy, ktoré sa na Slovensku venujú spracovaniu mäsa, doplácajú na veľkých trhových hráčov. IndexPodnikatela.sk vo svojej analýze dospel k tomu, že najväčšie zisky pochádzajú z mäsokombinátov v Nitrianskom kraji a že top 10 najväčších firiem zaberá viac ako 68 % slovenského trhu, pričom 12,94 % ovláda nitrianska spoločnosť Hyza.

"Trhu sa dlhodobo nedarí, no nájdu sa firmy, ktoré ukazujú, že spracovaním mäsa dokážu zarobiť," zhodnotil pre TASR Branislav Vaculčiak z IndexPodnikatela.sk.

Najvyššie zisky vo výške 3,48 milióna eur sa vytvorili v Nitrianskom kraji. Táto skutočnosť sa podľa Vaculčiaka dala očakávať, nakoľko v tomto kraji sídli a pôsobí podnik Hyza. Firmy, ktorým sa počas roka 2014 nedarilo, dosiahli úhrnnú stratu vo výške viac ako 353.000 eur. V Nitrianskom kraji pôsobí 23 spoločností, ktoré sa zaoberajú spracovaním mäsa. Tí spolu vygenerovali tržby vo výške takmer 154 miliónov eur. Druhé najvyššie zisky v súčte vyprodukoval Trenčiansky kraj, viac ako 877.000 eur. V tomto kraji pôsobí iba 12 podnikateľských subjektov zaoberajúcich sa touto činnosťou, z toho päť bolo v strate, ktorá predstavovala sumu mínus 350.000 eur.

"Najviac podnikov v odvetví spracovania mäsa pôsobí v Prešovskom kraji (26), pričom vyprodukovali najvyššie tržby, viac ako 171 miliónov eur. Avšak tieto podniky dosiahli spolu úhrnnú stratu takmer 4,68 milióna eura, pričom ich zisk dosiahol necelých 742.000 eur," konštatoval Vaculčiak.

Spracovateľom mäsa s najvyššími tržbami vo výške 88,82 milióna eur je Hyza, nasleduje Mecom Group s tržbami v celkovej výške 82,58 milióna eur. S tesným rozdielom necelého jedného milióna eur je na treťom mieste Hydina Slovensko.