Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Slovensko ukončí svoje členstvo v medzinárodných bankách MIB a MBHS

Ilustračné foto. Foto: TASR – Michal Svítok

Členstvo v bankách, ktoré vznikli s účasťou vtedajšieho Sovietskeho zväzu ešte v 60. a v 70. rokoch minulého storočia, by malo Slovensko ukončiť z dôvodu konfliktu na Ukrajine a sankciám voči Rusku.

Bratislava 4. mája (TASR) – Slovensko ukončí svoje členstvo v Medzinárodnej investičnej banke (MIB) a Medzinárodnej banke hospodárskej spolupráce (MBHS). Vyplýva to z materiálu, ktorý v stredu odsúhlasila Národná rada (NR) SR. Na ukončenie členstva bude ešte potrebný podpis listiny o odstúpení prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou.

Členstvo v bankách, ktoré vznikli s účasťou vtedajšieho Sovietskeho zväzu ešte v 60. a v 70. rokoch minulého storočia, by malo Slovensko ukončiť z dôvodu konfliktu na Ukrajine a sankciám voči Rusku. Rezort financií v materiáli uviedol, že svoj postup koordinuje s Ministerstvom financií Poľskej republiky, Ministerstvom financií Českej republiky, Ministerstvom financií Rumunskej republiky a Ministerstvom financií Bulharskej republiky.

"Ministerstvo financií SR odporúča spustiť proces odstúpenia Slovenskej republiky z oboch dohôd, a zároveň v koordinácii s ostatnými členskými štátmi MIB a MBHS sa pokúsiť o zrušenie oboch bánk odstúpením 2/3 členských štátov," uviedol rezort. Termín odstúpenia od dohôd bude ministerstvo koordinovať s ostatnými členskými krajinami oboch bánk, ktoré sa zaviazali urobiť rovnaké kroky.