Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Slovensko uzatvára vzdušný priestor pre lietadlá Ruskej federácie

Na archívnej snímke minister dopravy a výstavby SR Andrej Doležal. Foto: TASR - Jakub Kotian

Zákaz sa netýka humanitárnych letov, záchranárskych letov a jednosmerných letov, vracajúcich sa prenajatých lietadiel s povolením príslušných slovenských orgánov.

Bratislava 28. februára (TASR) - Od pondelka je zakázaný vstup, výstup alebo prelet vzdušným priestorom Slovenskej republiky pre lietadlá Ruskej federácie. Informoval o tom na sociálnej sieti minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina).

"V zmysle nariadenia Rady EÚ je od dnes zakázaný vstup, výstup alebo prelet vzdušným priestorom Slovenskej republiky pre všetky lietadlá vlastnené, v prenájme alebo prevádzkované alebo inak kontrolované občanmi Ruskej federácie a všetkým držiteľom osvedčení leteckých prevádzkovateľov, vydaných orgánmi Ruskej federácie,"
priblížil v pondelok Doležal.

Zákaz sa netýka humanitárnych letov, záchranárskych letov a jednosmerných letov, vracajúcich sa prenajatých lietadiel s povolením príslušných slovenských orgánov a v prípade núdzového pristátia alebo núdzového príletu. Dopravný úrad SR už podľa Doležala vydal tzv. NOTAM, čo je oficiálna správa pre užívateľov vzdušného priestoru SR.