Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

SR v rebríčku konkurencieschopnosti WCY poskočila na 50. priečku

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Naďalej však zostáva najhoršie z krajín Vyšehradskej štvorky.

Bratislava 18. júna (TASR) – Vo svetovom rebríčku konkurencieschopnosti World Competitiveness Yearbook (WCY), zostavovanom švajčiarskym Inštitútom pre rozvoj manažmentu, sa Slovensko v tomto roku medziročne zlepšilo o sedem miest a skončilo na 50. priečke zo 63 hodnotených krajín. Naďalej však zostáva najhoršie z krajín Vyšehradskej štvorky. V piatok o tom informovala Nadácia F. A. Hayeka.

V porovnaní s najbližšími susedmi je Slovensko v kvalite podnikateľského prostredia za Českou republikou na 34. mieste. Tá je zároveň najúspešnejšou krajinou regiónu V4 a zlepšila si umiestnenie z minulého roku o jednu pozíciu. Ďalej je za Poľskom, ktoré je na 47. priečke, pričom sa medziročne zhoršilo o osem miest. Poľsko tak padlo až za Maďarsko, ktoré si, naopak, polepšilo o päť miest, pričom sa umiestnilo na 42. priečke. Slovensko sa znova dostalo pred Ukrajinu, ktorá sa posunula o jedno miesto a skončila na 54. mieste.

Index WCY vyjadruje kvalitu podnikateľského prostredia, pričom za kvalitné prostredie sa považuje také, ktoré najviac napomáha podnikom presadiť sa doma i v zahraničí. Na prvom mieste skončilo Švajčiarsko pred Švédskom, Dánskom a Holandskom. Až na piatej priečke sa umiestnila prvá mimoeurópska krajina, ktorou je vlani prvý Singapur.

Východná Európa zostáva stabilná s priemernou pozíciou na 43. mieste. Postup Číny v rebríčku z 20. na 16. miesto ilustruje stúpajúcu trajektóriu, na ktorej sa krajina pohybuje už desaťročie, a to vďaka ďalšiemu znižovaniu chudoby a podpore infraštruktúry a vzdelávania,“ uviedol Martin Reguli z Nadácie F. A. Hayeka Bratislava.

Regionálne, Východná a Stredná Ázia a západná, ako aj východná Európa tento rok podľa Reguliho rástli v celkovom hodnotení konkurencieschopnosti, zatiaľ čo Severná a Južná Amerika, západná Ázia a Afrika klesali. Východná Ázia zostáva dominantným regiónom s priemernou pozíciou v hodnotení konkurencieschopnosti rastúcou z 18. na 17. miesto, čo znamená, že pomalý klesajúci trend, ktorý sa začal v roku 2018, bol tento rok čiastočne zvrátený.

Rozdiel v konkurenčnej sile postkomunistických a „západných“ krajín je evidentný na príklade Rakúska, ktoré, hoci leží tesne pri Slovensku, je 19. najkonkurenčnejšou ekonomikou podľa rebríčka WCY (minulý rok bolo na 16. mieste). Z postkomunistických krajín sa najvyššie umiestnilo Estónsko na 26. priečke, Litva na 30. mieste a darí sa aj Lotyšsku, ktoré skončilo na 38. priečke rebríčka. Pred Slovenskom sa z regiónu umiestnilo aj Slovinsko na 40. mieste, Rusko na 45. meste či dokonca Rumunsko na 48. mieste. Posledné štyri miesta zaznamenali Botswana, Juhoafrická republika, Argentína a rebríček uzatvára Venezuela.