Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Slovensko–poľské hospodárske fórum sa zaoberalo cestovným ruchom

Na snímke Ján Ferenčák. Foto: TASR Michal Svítok

Deklarácia o spolupráci samosprávnych orgánov územných častí Poľskej republiky a Slovenskej republiky bola podpísaná 31. októbra 1993 v Zakopanom.

Poprad 8. októbra (TASR) - Rozvojom cestovného ruchu, dopravným prepojením Poľska a Slovenska v regióne a tiež modernizaciou odpadoveho hospodarstva sa okrem iného zaoberal 19. ročník Slovensko-poľského hospodárskeho fóra Združenia Euroregión Tatry. Uskutočnil sa v stredu (6. 10.) v Poprade pod záštitou Velvyslanectva Polskej republiky v Bratislave a Velvyslanectva Slovenskej republiky vo Varšave.

Medzi hosťami boli aj štátna tajomníčka Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky Katarína Bruncková a tajomnik Ministerstva rozvoja a technológí Poľskej republiky Andrzej Gut-Mostowy. Zúčastneným sa prihovorili diplomati z poľského a slovenského veľvyslanectva Krzysztof Strzałka a Andrej Droba, zástupcovia samospráv, obchodných komôr, podnikateľov a odbornej verejnosti, ktorí poskytli rôzne názory na rozsah, prekážky a perspektívy hospodárskej výmeny medzi oboma krajinami.

"Poľsko je jedným z našich kľúčových hospodárskych a obchodných partnerov, ktorý dlhodobo zaujíma popredné miesto pri našej obchodnej výmene. Existuje obrovský potenciál na ďalšie zlepšovanie a skvalitňovanie našej kolaborácie. Toto fórum vnímam ako dôležitú platformu na prediskutovanie dôležitých tém slovensko-poľskej spolupráce," povedal veľvyslanec Slovenskej republiky vo Varšave Andrej Droba.

"Každý rok je hospodárske fórum stretnutím ľudí, ktorí majú záujem o vzájomnú výmenu skúseností, poznatkov, s jasným cieľom - priblížiť oba naše národy k ešte väčšej a intenzívnejšej spolupráci. O to viac v dobe, keď súčasná kríza v plnej miere odhalila prepojenosť sveta a dokázala, že nikto nie je imúnny voči globálnym problémom. Témy tohtoročného hospodárskeho fóra boli nielen pokusom o analýzu, ale zároveň snahou nájsť konkrétne účinné riešenia," uviedol predseda Rady Združenia Euroregión Tatry a primátor Kežmarku Ján Ferenčák.

Euroregión Tatry je neziskové združenie miest a obcí v slovensko-poľskom pohraničí. Deklarácia o spolupráci samosprávnych orgánov územných častí Poľskej republiky a Slovenskej republiky bola podpísaná 31. októbra 1993 v Zakopanom. K jeho aktivitám patrí budovanie a propagácia spoločného cezhraničného územia, ktoré by našlo uplatnenie nielen v oblasti rozvoja turizmu, ale aj pri posilňovaní ekonomického a konkurenčného potenciálu územia s prínosom pre jeho obyvateľov. Slovenský výbor Združenia Euroregión Tatry má sídlo v Kežmarku.