Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Plán obnovy SR uspel, predstavitelia EK vidia viaceré pozitíva

Na snímke vľavo predsedníčka EK Ursula von der Leyenová odovzdáva plán obnovy do rúk predsedu vlády SR Eduardovi Hegerovi (OĽaNO) počas návštevy Vedeckého parku Univerzity Komenského 21. júna 2021 v Bratislave. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Podľa predsedníčky EK Ursuly von der Leyenovej plán predstavuje úsilie Slovenska riešiť výzvy.

Bratislava 21. júna (TASR) – Európska komisia (EK) v pondelok prijala pozitívne posúdenie slovenského plánu obnovy a odolnosti. Ide o dôležitú etapu v procese vyplácania grantov Európskej únie (EÚ) vo výške 6,3 miliardy eur v rámci mechanizmu na podporu obnovy a odolnosti. Komisia posudzovala najmä to, či investície a reformy v slovenskom pláne obnovy podporujú zelenú a digitálnu transformáciu. EK skonštatovala, že v pláne Slovenska je určených 43 % celkových rozpočtových prostriedkov na opatrenia na podporu cieľov v oblasti klímy a 21 % na opatrenia na podporu digitálnej transformácie. Predstavitelia EK vyzdvihli mnohé pozitíva národného plánu. O stanovisku informovala Ingrid Ludviková z tlačového oddelenia Zastúpenia EK na Slovensku.

Komisia dodala, že slovenský plán predstavuje komplexnú a adekvátne vyváženú reakciu na hospodársku a sociálnu situáciu Slovenska, čím náležite prispieva k všetkým pilierom nariadenia o mechanizme podpory. EK takisto dospela k záveru, že žiadne z opatrení zahrnutých v pláne výrazne nenarúša životné prostredie – v súlade s požiadavkami stanovenými v nariadení o mechanizme podpory.

Na snímke vľavo predsedníčka EK Ursula von der Leyenová a predseda vlády SR Eduard Heger (OĽaNO) na tlačovej konferencii počas návštevy Vedeckého parku Univerzity Komenského 21. júna 2021 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


"Systémy kontrol na ochranu finančných záujmov Únie zavedené Slovenskom sa považujú za primerané," dodala tiež Komisia s tým, že v pláne sa uvádzajú dostatočne podrobne rozpracované opatrenia vnútroštátnych orgánov na predchádzanie korupcii, podvodom a konfliktom záujmov súvisiacich s využívaním finančných prostriedkov a na ich odhaľovanie a nápravu.

Podľa predsedníčky EK Ursuly von der Leyenovej plán predstavuje úsilie Slovenska riešiť výzvy. "Obsahuje veľké množstvo reforiem, ako aj mnohé investície súvisiace s klímou, a posilní proces digitalizácie," zhodnotila Leyenová.

Na snímke predsedníčka EK Ursula von der Leyenová na tlačovej konferencii počas návštevy Vedeckého parku Univerzity Komenského 21. júna 2021 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Výkonný podpredseda pre hospodárstvo, ktoré pracuje v prospech ľudí Valdis Domrovskis, takisto ocenil silný dôraz na zelené a digitálne projekty – tie podľa neho zlepšia konkurencieschopnosť podnikov a kvalitu verejných služieb, čo v konečnom dôsledku zlepší aj život občanov. "Intenzívne prípravy tohto plánu sú predzvesťou úspešnej implementácie," podotkol.

Komisia v pondelok prijala návrh vykonávacieho rozhodnutia s cieľom poskytnúť Slovensku 6,3 miliardy eur v rámci mechanizmu na podporu obnovy a odolnosti. Rada EÚ bude mať teraz štyri týždne na prijatie návrhu. Ak plán schváli, umožní tým vyplatenie 823 miliónov eur Slovensku v rámci predbežného financovania (13 % z celkovej sumy pridelenej Slovensku). "Komisia povolí ďalšie vyplácanie na základe uspokojivého plnenia míľnikov a cieľov uvedených vo vykonávacom rozhodnutí Rady, čím sa zohľadní pokrok dosiahnutý pri realizácii investícií a reforiem," dodala Komisia.