Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Káčer: Pracovný trh doteraz absorboval 24.000 odídencov z Ukrajiny

Na snímke dočasne poverený minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Rastislav Káčer. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Inštitút sociálnej politiky rezortu práce uvádza, že si odídenci z Ukrajiny po príchode na Slovensko dokázali nájsť prácu relatívne ľahko, časť z nich pracovala len krátkodobo.

Bratislava 30. marca (TASR) – Slovenský pracovný trh absorboval počas prvého roka trvania ruskej agresie na Ukrajine takmer 24.000 odídencov. K 18. februáru pracovalo 65,3 % z nich. V Národnej rade (NR) SR to vo štvrtok povedal dočasne poverený minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Rastislav Káčer, ktorý na Hodine otázok odpovedal za dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera.

Odpovedal na otázku poslanca NR SR Ondreja Dostála (SaS), či boli s prílevom utečencov z Ukrajiny identifikované bariéry napríklad na trhu práce, ktoré pri zamestnávaní nielen Ukrajincov u nás stále existujú a či sa ich snažíme odstrániť.

Inštitút sociálnej politiky Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR uvádza, že si odídenci z Ukrajiny po príchode na Slovensko dokázali nájsť prácu relatívne ľahko, časť z nich pracovala len krátkodobo. Napriek tomu, že 93 % z pracujúcich, ktorí poskytli údaje o vzdelaní, malo stredoškolské alebo vysokoškolské vzdelanie, veľká časť z nich vykonávala nízkokvalifikované práce.

Štúdia konštatuje, že jeden z dôvodov, pre ktorý odídenci uprednostňovali akúkoľvek prácu pred prácou zodpovedajúcou ich kvalifikácii, bola pravdepodobne jazyková bariéra alebo bariéry súvisiace s uznávaním kvalifikácie. V top 10 najobsadzovanejších pozícií prevažovali manuálne povolania.

K pondelku 27. marca udelili dočasné útočisko 112.715 osobám z Ukrajiny, z toho ženy a deti tvoria 85 %. Odhadovaný počet reálne pobývajúcich odídencov je na úrovni 60.000 - 70.000, vyčíslil Káčer.

Vláda by mala podľa neho informovať viac o tom, ako sa Ukrajincom u nás darí, pretože niektorí žijú v mylnej predstave, že toho dostávajú až príliš na úkor Slovákov. "Ja osobne si neviem predstaviť vyčítať človeku, ktorý prišiel o všetko, že dočasne poskytnuté prístrešie ide na môj úkor, najmä ak 80 % z týchto ľudí sú ženy a deti," povedal Káčer za Hegera.