Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Slovenský výrobca batérií InoBat plánuje postaviť závod v Srbsku

Ilustračná fotka Foto: InoBat

Závod by sa mal otvoriť v roku 2025 s počiatočnou kapacitou 4 GWh.

Bratislava/Belehrad 14. novembra (TASR) - Slovenský výrobca batérií InoBat v pondelok oznámil, že podpísal memorandum o porozumení so srbskou vládou, ktoré sa týka výstavby továrne na batérie pre elektrické vozidlá (EV) s kapacitou 32 gigawatthodín (GWh) v tejto balkánskej krajine. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Závod by sa mal otvoriť v roku 2025 s počiatočnou kapacitou 4 GWh. Srbská vláda schválila poskytnutie finančných prostriedkov až do výšky 419 miliónov eur, vrátane grantov a daňových stimulov, na podporu projektu, uviedol InoBat.

Aj keď dohoda ešte nie je konečná, zdroj oboznámený s touto záležitosťou uviedol, že už má k tomu blízko. InoBat už predtým informoval, že chce postaviť jednu továreň v západnej a jednu vo východnej Európe.

Minulý mesiac InoBat podpísal aj so španielskou vládou memorandum o porozumení o výstavbe závodu na batérie pre elektromobily v španielskom meste Valladolid. Memorandum však nie je finálnou dohodou a v hre sú aj ďalšie lokality, vrátane Spojeného kráľovstva.

Niektoré európske startupy v oblasti batérií majú problémy získať miliardy na obrovské gigatovárne, zatiaľ čo iné, ako napríklad InoBat, sa zameriavajú na pomalú expanziu na základe kontraktov, ktoré uzavrú s klientmi.

InoBat otvorí začiatkom budúceho roka v Bratislave pilotnú linku s výkonom 45 megawatthodín (MWh) na výrobu vysokovýkonných batérií pre zákazníkov na testovanie. Tvrdí, že už má podpísané zmluvy so zákazníkmi, a to aj s nemeckým vývojárom leteckých taxíkov Lilium, v hodnote 500 miliónov eur do roku 2030.

Cieľom spoločnosti je postupne rozširovať výrobnú kapacitu o 4 GWh, čo by ho malo zakaždým stáť približne 350 miliónov eur, na základe podpísaných zmlúv.

InoBat plánuje tiež výskumné a vývojové zariadenie v Indiane, ktoré by sa mohlo rozrásť na továreň v rámci spoločného podniku s fintech spoločnosťou Ideanomics.

Ideanomics je investorom InoBat, rovnako ako ťažobná skupina Rio Tinto a český ČEZ.