Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Slovenský bankový sektor v 1. štvrťroku dosiahol zisk 165 miliónov eur

Ilustračné foto. Foto: Andrej Galica

Ako uviedla vo svojom komentári Slovenská banková asociácia, hospodárenie bánk pozitívne ovplyvnila najmä nižšia tvorba opravných položiek a rezerv.

Bratislava 3. mája (TASR) - Zisk bankového sektora v prvom kvartáli tohto roka dosiahol zisk 165 miliónov eur. Medziročne vzrástol o 21,2 %. Vyplýva to z najnovších štatistík Národnej banky Slovenska.

Ako uviedla vo svojom komentári Slovenská banková asociácia (SBA), hospodárenie bánk pozitívne ovplyvnila najmä nižšia tvorba opravných položiek a rezerv.

Medziročný pokles o 3,9 % zaznamenali čisté úrokové príjmy, ktoré tvoria 80 % výnosov bankového sektora. Naopak, stúpli čisté výnosy z poplatkov o 4,4 % a výnosy z finančných operácií vzrástli až o 12 %. "Prevádzkové výnosy ostali na minuloročnej úrovni, pričom prevádzkové náklady stúpli o 2 %," uvádza SBA.

Celkový prevádzkový zisk bankového sektora ku koncu tretieho mesiaca tohto roka klesol o 3,3 %. "Výrazne pozitívny vplyv na celkovú ziskovosť tak mala čistá tvorba opravných položiek a rezerv, ktorá klesla o 34 miliónov eur," vyčíslila SBA.

Bilančná suma sektora sa zvýšila o 6,1 %. Stav úverov obyvateľstva sa zvýšil o 13,9 % a podnikov o 7,4 %. "Úročenie nových úverov na bývanie medziročne kleslo na 1,88 % a spotrebiteľských úverov na 9,03 %. Podiel zlyhaných úverov sa znížil na 4,35 %," dodala SBA.