Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 7. jún 2024Meniny má Róbert
< sekcia Ekonomika

Prezident: Slovenskí podnikatelia sa boja spolupráce so Slovinskom

Ivan Gašparovič Foto: TASR/Martin Baumann
ficiálna návšteva prezidenta Slovinskej republiky Danila Türka v Bratislave 12. apríla 2012. Na snímke slovinský prezident Danilo Türk (vľavo) a prezident SR Ivan Gašparovič na tlačovej konferencii po spoločnom rokovaní v Prezidentskom paláci. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Podľa prezidenta Ivana Gašparoviča môže byť nevyužitý potenciál spolupráce so Slovinskom aj chybou slovenských podnikateľov, Tí sú často príliš opatrní.

Bratislava 12. apríla (TASR) - Podľa prezidenta SR Ivana Gašparoviča je v rámci slovensko-slovinských obchodných vzťahov kľúčové najmä posilnenie regionálnej spolupráce malých a stredných podnikateľov.

Tí by sa podľa hlavy štátu mohli stretnúť v rámci spoločných obchodov napríklad na balkánskych trhoch. "Zatiaľ však musím konštatovať, že potenciál spolupráce podnikov sa využíva tak, ako by sme nie možno všetci chceli," vyhlásil na dnešnom Ekonomickom fóre v Bratislave Gašparovič. Na podujatí sa zúčastnil aj slovinský prezident Danilo Türk, ktorý je momentálne na oficiálnej návšteve Slovenska.

Podľa prezidenta Gašparoviča môže byť nevyužitý potenciál spolupráce so Slovinskom aj chybou slovenských podnikateľov, ktorí sú často príliš opatrní a nedokážu byť atraktívnymi dodávateľmi či subdodávateľmi pre slovinských partnerov. Tí pritom úspešne operujú na trhoch nástupníckych štátov bývalej Juhoslávie. V tejto súvislosti prezident vyzval podnikateľov, aby odvážnejšie využívali možnosti každoročných stretnutí na Slovenskej kooperačnej burze či na Medzinárodnom strojárskom veľtrhu v Nitre.

Výhodou pre slovensko-slovinskú spoluprácu môže byť napríklad používanie spoločnej meny euro. Za povzbudzujúce považuje prezident aj to, že vzájomnú obchodnú spoluprácu medzi oboma krajinami nezastavila ani globálna ekonomická kríza. "Historicky najväčší nárast vzájomného obratu sme zaznamenali v minulom roku, keď v porovnaní s rokom 2010 vzrástol o 115 miliónov eur a dosiahol 654 miliónov eur," konštatoval Gašparovič.

Ako dodal, tendenciu rozširovania a prehlbovanie vzájomnej slovensko-slovinskej spolupráce možno badať aj na rastúcom počte tunajších firiem podnikajúcich v Slovinsku, ako aj slovinských firiem podnikajúcich na Slovensku. Prezident SR takisto ocenil aj frekvenciu slovensko-slovinských stretnutí na štátnej úrovni.


Slovensko-slovinská obchodná spolupráca vyžaduje nové investície

Slovensko-slovinské obchodné vzťahy sa dostali do situácie, keď je potrebné uvažovať o nových investíciách. Na dnešnom Ekonomickom fóre v Bratislave to vyhlásil slovinský prezident Danilo Türk, ktorý je momentálne na oficiálnej návšteve Slovenska.

"Pre zvládnutie krízy je potrebné hľadať aj také formy spolupráce, ktoré vytvoria trvalý základ, ktoré vytvoria investičný zámer," povedal Türk. Ako však dodal, v tejto súvislosti je ešte potrebné vykonať veľa práce.

Podľa Türka je v niektorých oblastiach možná obchodná spolupráca oboch krajín "na dlani", no v iných odvetviach je potrebné hľadať možnosti v rámci existujúcich preferencií. "Predovšetkým chcem zdôrazniť možnosť logistických prepojení. Stredná Európa sa totiž spája a my musíme byť súčasťou tohto prepojenia, aby bolo čo najaktívnejšie," konštatoval Türk.

Významným ukazovateľom vzájomnej spolupráce je okrem rastúceho objemu obchodnej výmeny aj fakt, že Slovensko je tretím najsilnejším partnerom najväčšieho slovinského prístavu Koper. Objem prepravených tovarov pre slovenské firmy sa tam za posledný rok zvýšil o 17 %. Toto podľa slovinského prezidenta umožňuje aj ďalšie cestné a železničné prepojenia.

Spolu s Türkom do Bratislavy v rámci oficiálnej návštevy priletelo aj 30 zástupcov slovinských firiem. Tí majú v pláne celkovo 170 bilaterálnych rokovaní so slovenskou stranou, ktorú predstavuje 65 predstaviteľov slovenských firiem a inštitúcií. Túto podnikateľskú časť programu slovinského prezidenta na Slovensku zabezpečuje Slovenská obchodná a priemyselná komora (SOPK).

Slovinskí podnikatelia navštívia v piatok (13. 4.) aj trnavský región. Rokovať budú s predstaviteľmi vyššieho územného celku (VÚC), ktorí ich oboznámia s ekonomickým a priemyselným potenciálom kraja. Zástupcovia slovinských firiem sa takisto stretnú s miestnymi podnikateľmi a navštívia priemyselný park v Trnave a logistické centrum v Senci.