Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 14. jún 2024Meniny má Vasil
< sekcia Ekonomika

Slovinská ekonomika klesne tento aj na budúci rok viac, ako sa čakalo

Foto: TASR/Vladimír Benko

Podľa vládneho makroekonomického inštitútu sa hrubý domáci produkt (HDP) Slovinska tento rok zníži o 2 % a na budúci rok o 1,4 %.

Ľubľana 21. septembra (TASR) - Slovinská ekonomika tento aj na budúci rok klesne viac, ako vláda pôvodne odhadovala. To skomplikuje krajine snahu vyhnúť sa žiadosti o záchranný úver.

Podľa vládneho makroekonomického inštitútu sa hrubý domáci produkt (HDP) Slovinska tento rok zníži o 2 % a na budúci rok o 1,4 %. V predchádzajúcej prognóze inštitút očakával pokles výkonu ekonomiky o 0,9 % v tomto roku a o 1,2 % na budúci rok.

Slovinsko sa snaží presvedčiť investorov, že sa nestane šiestou krajinou eurozóny, ktorá bude potrebovať nejakú formu finančnej pomoci, aby zvládla záchranu svojich bánk. Objem zlých úverov v slovinských bankách sa odhaduje na 17,5 % výkonu jej ekonomiky.

"Za poklesom (HDP) sú predovšetkým domáce faktory, zatiaľ čo export má stále pozitívny vplyv na ekonomiku," povedal šéf inštitútu Boštjan Vasle.

Upozornil, že pokles slovinského hospodárstva môže byť strmší, ak sa dlhová kríza eurozóny alebo problémy slovinských bánk ešte zhoršia.

Slovinsko bolo prvým postkomunistickým štátom, ktoré zaviedlo euro v roku 2007. Proexportne orientovaná ekonomika vďaka tomu zrýchlila svoj rast, ale po vypuknutí dlhovej krízy, ktorá prinútila štáty v Európe zaviesť prísne úsporné opatrenia, sa dopyt po slovinských produktoch znížil. A rastúca nezamestnanosť zase skresala domácu spotrebu.

Podľa inštitútu slovinský export tento rok vzrastie o 0,1 %, na budúci rok sa jeho rast zrýchli na 1,9 %. Domáce výdavky klesnú o 5,8 % v tomto roku a o 3,7 % v roku 2013, zatiaľ čo miera nezamestnanosti sa vyšplhá na 13,1 % z tohoročných 11,9 %.

Inštitút zároveň predpovedá, že v roku 2014 slovinská ekonomika ožije a jej výkon stúpne o 0,9 %, aj keď domáce výdavky budú stagnovať.

Vláda sa snaží získať podporu opozície a odborových zväzov pre rozsiahle reformy dôchodkového systému a pracovného trhu, ktoré by pomohli vzkriesiť ekonomiku a presvedčiť zahraničných investorov, aby nakupovali slovinské dlhopisy.

"V tejto chvíli je Slovinsko stále schopné financovať svoje záväzky," vyhlásil Vasle.

Konzervatívna vláda plánuje v októbri a novembri ponúknuť trhom dlhopisy za 1,5 miliardy USD (1,16 miliardy eur). Kabinet v apríli odložil podobnú emisiu bondov v eurách, pretože výnos z nich sa pohyboval nad hranicou 5 %.

Odvtedy vzrástli aj výnosy z 10-ročných slovinských dlhopisov na sekundárnych trhoch a dosiahli hranicu 6,3 %.