Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Ekonomika

Slovinsko od júla zvýši DPH z 20 % na 22 %

Alenka Bratušeková Foto: TASR/AP

Zvýšenie DPH by malo ročne priniesť do rozpočtu 250 miliónov eur.

Ľubľana 9. mája (TASR) - Slovinsko od 1. júla zvýši daň pridanej hodnoty (DPH) z 20 % na 22 %, citovala premiérku Alenku Bratušekovú agentúra DPA.

Zvýšenie DPH je súčasťou konsolidačného balíka, ktorý má odvrátiť nutnosť medzinárodnej finančnej pomoci. Balík zahŕňa aj predaj 15 štátnych podnikov. Vláda ešte rokuje s odbormi o plánovaných škrtoch vo výdavkoch na verejný sektor.

Bratušeková uviedla, že slovinský rozpočtový deficit tento rok vzrastie približne na 7,8 % hrubého domáceho produktu (HDP). Vláda ho chce na budúci rok stlačiť na 3,3 %. "Tento program Slovinsku umožní, aby zostalo absolútne suverénnym štátom," vyhlásila premiérka na tlačovej konferencii.

Minister financií Uros Cufer uviedol, že vláda začne predaj 15 štátnych firiem, vrátane druhej najväčšej slovinskej banky Nova KBM, najväčšieho domáceho telekomunikačného operátora Telekom Slovenia a národných aerolínií Adria Airways a ľubľanského letiska Ljubljana Airport. Štát si v privatizovaných spoločnostiach neponechá blokovací podiel. Celková hodnota konsolidačného balíka predstavuje 1 miliardu eur, dodal Cufer. "Slovinsko je ako lietadlo, ktoré stráca výšku, takže najprv musíme stabilizovať túto výšku."

Zvýšenie DPH by malo ročne priniesť do rozpočtu 250 miliónov eur. Podľa Bratušekovej sa vláda musí s odbormi dohodnúť na znížení výdavkov vo verejnom sektore o 250 až 300 miliónov eur, aby sa od budúceho roka vyhla zavedeniu krízovej dane na všetky mzdy.