Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Slovinsko pripravuje opatrenia na zmiernenie energetickej krízy

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Michal Svítok

Tento mix opatrení podľa Globa zabezpečí, že inflácia v Slovinsku bude nižšia v porovnaní s európskym priemerom, a udrží ekonomiku konkurencieschopnou.

Ľubľana 27. septembra (TASR) - Slovinská vláda pripravuje na budúci rok opatrenia na zmiernenie následkov energetickej krízy v hodnote takmer 5 miliárd eur. TASR o tom informuje na základe správy agentúry APA.

"Toľko peňazí dáme na to, aby sme bez ujmy zvládli túto zimu," uviedol v pondelok (26. 9.) slovinský premiér Robert Golob v rámci otázok v parlamente. Golob opatrenia nekonkretizoval, povedal len, že sa budú týkať domácností, firiem a poľnohospodárov. Dodal, že niektoré opatrenia už boli schválené a ďalšie sa pripravujú.

Ceny elektriny pre domácnosti a firemných malospotrebiteľov boli v Slovinsku doteraz zastropované. Takisto sa znížila daň z pridanej hodnoty (DPH) na plyn, elektrinu, palivové drevo a diaľkové vykurovanie. Štát tiež reguluje ceny benzínu a vykurovacieho oleja. Nízkopríjmové domácnosti tiež dostali jednorazový príspevok na energie, schválili sa aj príspevky pre firmy.

Golob tiež uviedol, že vláda chce zabezpečiť, aby ceny energií pre firmy boli porovnateľné s cenami v rámci EÚ alebo nižšie. Vláda podľa neho takisto ponechá existujúcu reguláciu cien "tak dlho, ako to bude nutné".

Tento mix opatrení podľa Globa zabezpečí, že inflácia v Slovinsku bude nižšia v porovnaní s európskym priemerom, a udrží ekonomiku konkurencieschopnou.