Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Slovinsko znížilo prognózu rastu ekonomiky na polovicu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Ak bude epidémia trvať dlhšie, alebo ak sa situácia zhorší, predpoveď bude ešte nižšia, povedala šéfka UMAR Maja Bednašová.

Ľubľana 12. marca (TASR) - Slovinsko počíta s veľkým negatívnym vplyvom nákazy novým koronavírusom na svoju exportne orientovanú ekonomiku. Vládny ekonomický inštitút UMAR preto znížil svoju prognózu rastu na polovicu. Aktuálne počíta v tomto roku so zvýšením hrubého domáceho produktu (HDP) len o 1,5 %. Ešte na jeseň prognózoval expanziu o 3 %. Predpoveď pre rok 2021 znížil na 2,2 % z 2,7 %.

Prognózy vo veľkej miere závisia od toho, ako rýchlo sa podarí zastaviť šírenie nového koronavírusu, a od toho, či sa podarí situáciu stabilizovať v druhej polovici roka, uviedol inštitút. Ak bude epidémia trvať dlhšie, alebo ak sa situácia zhorší, predpoveď bude ešte nižšia, povedala šéfka UMAR Maja Bednašová.

Slovinská ekonomika je vysoko exportne orientovaná. Už vlani na jeseň sa prognóza rastu znižovala pre ochladenie na exportných trhoch, predovšetkým v Nemecku, ktoré je najdôležitejším obchodným partnerom Slovinska.