Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Slovnaft investuje do rozšírení výroby polypropylénu 63 miliónov eur

Areál Slovnaftu Foto: TASR/Tomáš Halász

Polypropylén sa v Slovnafte vyrába vo forme granulátu farby mliečneho skla.

Bratislava 1. júna (TASR) - Rafinérska spoločnosť Slovnaft patriaca do skupiny MOL investuje 63 miliónov eur do rozšírenia a modernizácie výroby polypropylénu. Investícia, ktorá je tretia najväčšia za ostatných 15 rokov, zvýši výrobnú kapacitu, zníži objem vypúšťaných emisií, zlepší bezpečnosť a prinesie väčšiu atraktivitu pre zákazníkov, informovala o tom v stredu firma.

"Jedným z cieľov našej aktualizovanej stratégie 2030+ je zníženie produkcie fosílnych palív a posilnenie výroby základných plastov," uviedol viceprezident pre Downstream skupiny MOL Gabriel Szabó. Investícia zvýši produkciu polypropylénu v bratislavskej rafinérii o 33.000 ton na 300.000 ton ročne. Investíciu bude realizovať spoločnosť Linde Engineering, ktorá pred takmer 20 rokmi výrobnú jednotku polypropylénu PP3 postavila.

Zvýšenie kapacity sa sústredí na posilnenie podielu najžiadanejších druhov polypropylénu, ktorý dnes Slovnaft vyrába v približne 20 špecifikáciách. Zväčší sa aj skladovacia a logistická infraštruktúra. K súčasným 45 skladovacím silám pribudne ďalších 16. Úpravou technológie sa zníži objem vypúšťaných emisií a moderným zabezpečením logistickej infraštruktúry sa zvýši bezpečnosť pracovníkov.

Projekt sa začne v lete 2022 prípravou projektovej dokumentácie a vybavovaním povolení. Samotná výstavba a rekonštrukčné práce odštartujú v lete 2023 a ich ukončenie je naplánované na október 2024. Predprípravná fáza sa pritom začala ešte v roku 2015 analýzami trhu a štúdiami realizovateľnosti.

Polypropylén sa v Slovnafte vyrába vo forme granulátu farby mliečneho skla. Využíva sa v potravinárskom, textilnom či nábytkárskom priemysle, pri výrobe laboratórneho zariadenia, netkaných textílií, nádob na potraviny, na kozmetiku, toaletné potreby, ale napríklad aj pri výrobe hračiek.