Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

Slovnaft od pondelka spúšťa jarnú údržbu,odstaví 9 výrobných jednotiek

Pohľad na rafinériu Slovnaft v Bratislave. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Cyklus plánovaných odstávok v tomto roku sa začína odstavením technológií na výrobu benzínov, síry a polypropylénu.

Bratislava 14. apríla (TASR) – Bratislavská rafinéria Slovnaft odstaví v pondelok (17. 4.) v rámci jarnej údržby deväť výrobných jednotiek. Cyklus plánovaných odstávok v tomto roku sa začína odstavením technológií na výrobu benzínov, síry a polypropylénu, uviedla v piatok rafinéria.

"Pri odstavovaní, údržbe a nábehu technológií môžu hlavne počas prvých troch dní obyvatelia v okolí rafinérie evidovať sprievodné javy – zápach pri otváraní a parení zariadení a mierne horenie na poľných horákoch," priblížil hovorca Slovnaftu Anton Molnár.

Medzi odstavenými jednotkami sú aj dve kľúčové palivárske technológie – RHC (Residual Hydrocracking, spracovanie ťažkých zvyškov) a výroba vodíka komplexu Hydrokrak. Spolu s nimi bude odstavená v rafinérskej časti aj technológia na výrobu síry a ďalšie prevádzky. V petrochemickej časti je do kalendára jarných plánovaných odstávok zaradená výrobná jednotka Polypropylén 3 (PP3).

"Cieľom odstávok sú kontroly a inšpekcie vyžadované legislatívou, čistenie zariadení a menšie investičné projekty, ktoré pokrývajú inštaláciu nových regulačných ventilov a výmenu zariadení na konci životnosti," informoval manažér plánovaných odstávok Slovnaftu Martin Bičan.

Výrobné jednotky by mali po údržbe nabehnúť do plnej prevádzky postupne v prvej polovici mája. Slovnaft tento rok plánuje na jeseň odstaviť ďalšie tri výrobné jednotky.