Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Slovnaft preventívne testuje zamestnancov na nový koronavírus

Rafinéria akciovej spoločnosti Slovnaft v Bratislave Foto: TASR - Michal Svítok

Slovnaft bude zamestnancov opakovane testovať vždy po približne ôsmich až desiatich dňoch.

Bratislava 15. apríla (TASR) – Rafinérska spoločnosť Slovnaft začala pred Veľkou nocou testovať svojich zamestnancov na ochorenie COVID-19. Zatiaľ bolo otestovaných viac ako 1000 ľudí, všetky testy boli negatívne. Pri testovaní sa Slovnaft sústredí na zamestnancov vo výrobnej zóne, ktorí sú kľúčoví pre zachovanie prevádzky podniku. Testujú sa nielen vlastní zamestnanci, ale aj dlhodobí externí dodávatelia, s ktorými zamestnanci prichádzajú pravidelne do kontaktu, informovala v stredu spoločnosť.

"Práca v rafinérii sa nedá vykonávať z domu, preto je testovanie zamestnancov, ktorí od začiatku pandémie pravidelne dochádzajú do Slovnaftu, našou prirodzenou zodpovednosťou. Ako strategický podnik zároveň máme zodpovednosť aj voči štátu a komunitám, aby sme v mimoriadnej situácii dodávali potrebné produkty," povedal výkonný riaditeľ Slovnaftu Gabriel Szabó.

Testovanie pre Slovnaft zabezpečuje súkromné laboratórium. Testuje sa formou PCR testu, ktorý sa vykonáva stermi z nosa a hrdla. V prípade pozitívneho nálezu má rafinéria pripravené špeciálne postupy na zabránenie rozšírenia nákazy v podniku a na zachovania kontinuity podnikania.

Slovnaft bude zamestnancov opakovane testovať vždy po približne ôsmich až desiatich dňoch. Neskôr k PCR testom pribudnú aj krvné, sérologické testy, ktoré sa budú robiť raz za mesiac. Kombináciou týchto testov dokáže firma efektívne manažovať rôzne stupne ochrany zdravia zamestnancov vo vzťahu k aktuálnej úrovni rizika súvisiaceho s nákazou novým koronavírusom.