Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Slovnaft za 11 rokov zrecykloval vyše 400 ton kuchynského oleja

Ilustračné foto. Foto: TASR - Roman Hanc

Hovorca Slovnaftu Anton Molnár pripomenul, že v čase Vianoc sa opäť zvýši spotreba oleja a následne aj množstvo, ktoré ľudia odnesú na ďalšie spracovanie.

Bratislava 26. decembra (TASR) – Rafinéria Slovnaft za 11 rokov vyzbierala od zákazníkov svojich čerpacích staníc viac ako 400 ton použitého kuchynského oleja, ktorý po úprave firma pridala ako biozložku do motorovej nafty. Za prvé tri štvrťroky tohto roka zákazníci doniesli a odovzdali na recykláciu viac ako 47 ton použitého kuchynského oleja, čo je o deväť percent viac ako v rovnakom období pred rokom, informovala petrochemická spoločnosť.

"Začínali sme takpovediac na zelenej lúke, dnes je zber použitého kuchynského oleja samozrejmosťou, dokonca pre samosprávy povinnosťou pri nakladaní s odpadom. Sme radi, že sa naša aktivita – v čase svojho vzniku inovatívna služba pre zákazníkov – stala inšpiráciou aj pre ďalšie komerčné subjekty," uviedol hovorca Slovnaftu Anton Molnár. Z vyzbieraného oleja vyrába biopalivovú zložku partnerská spoločnosť Meroco.

Väčšina domácností na Slovensku pred desiatimi rokmi separovala iba papier a plasty. Použitý kuchynský olej zvyčajne končil v kanalizácii alebo v záhrade. Spoločnosť Slovnaft spustila zber použitého kuchynského oleja z domácností v roku 2011 a v tom čase bola táto služba podľa Molnára viac osvetovým projektom ako aktivitou s reálnym ekologickým dopadom. Postupne sa však vzťah ľudí k oleju z ich kuchýň zmenil a separovanie použitého kuchynského oleja je už prirodzenou súčasťou väčšiny domácností. Použitý kuchynský olej je možné odovzdať na 212 čerpacích staniciach v 118 mestách a obciach.

Hovorca pripomenul, že v čase Vianoc sa opäť zvýši spotreba oleja a následne aj množstvo, ktoré ľudia odnesú na ďalšie spracovanie. "Čím viac oleja skončí v zbere, tým lepšie pre prírodu," dodal. Použitý kuchynský olej je vhodné zbierať do plastovej fľaše alebo pôvodného obalu, aby sa pri preprave sklenený obal nerozbil a olej neznehodnotil. Pred zliatím je dôležité nechať ho vychladnúť a precediť, aby v ňom nezostali zvyšky jedál.